Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Martin Sorrell bagatelizuje britské obavy z reklamní recese v roce 2017

2. 11. 2016

Martin Sorrell bagatelizuje britské obavy z reklamní recese v roce 2017

Sir Martin Sorrell, generální ředitel WPP, zlehčoval obavy z reklamní recese ve Velké Británii, odmítl stěhování ústředí WPP z důvodu Brexitu do zámoří a se dvěma většími společnostmi připravuje představení odvážného podniku adresní TV.

V rozhovoru pro server Campain Sorrell řekl, že zatím neviděl žádné známky toho, že britský reklamní trh klesá a jde do recese, a to i přes zpomalení růstu od hlasování o Brexitu. „Nemůžete se dívat na naše čísla a tvrdit, že se jedná o recesi“, řekl Sorrell a poukázal na to, že čisté tržby WPP ve Velké Británii ve třetím čtvrtletí vzrostly o 2,7 %, rostly tedy nepatrně pomaleji než v prvním čtvrtletí roku 2016.

Sorrell očekává, že rok 2017 bude víceméně stejný, s tím, že tradiční média vč. tisku i TV budou pod tlakem. V souladu s prognózami reklamního průmyslu, kde se počítá s tím, že reklama bude na britském trhu v příštím roce i nadále růst, a to navzdory zpomalení, zvláště v případě TV v letošním podzimu. Sorrell nicméně očekává, že v Británii, která společnosti WPP generuje 14 % jejích příjmů, poroste reklamní trh z důvodu Brexitu pomaleji.

„Já jsem vždy tvrdil, že HDP neporoste tak rychle, jako kdybychom byli součástí EU“, řekl Sorrell a dodal, že „pokud neroste rychle HDP, neroste rychle ani reklamní průmysl.“ Varoval, že uprostřed napětí mezi výrobci a prodejci se inflace stane větším problémem. Zde narážel na hádku mezi společnosti Unilever a Tesco (pro které WPP pracuje) o ceně za Marmite, která proběhla minulý týden.

Kvůli Brexitu některé nadnárodní společnosti se sídlem ve Velké Británii uvažovaly o přestěhování svých centrál do jiné země a sir Martin řekl, že i on se touto myšlenkou zabýval, ale prozatím to v případě WPP vylučuje. „V přesídlení kamkoli nevidím žádnou výhodu,“ řekl Sorrell s připomínkou toho, jak se společnost z daňových důvodů v roce 2008 stěhovala do Irska, aby se v roce 2012 zase vrátila zpět. „Jedním z důvodů, proč jsme se vrátili z Irska je ten, že jsme to považovali za správnou věc. Být v Holandsku nebo v Irsku možná přináší nějaké benefity, ale velmi nehmotné, je velmi těžké je kvantifikovat a může být nemožné je vyčíslit.“ Možnost stěhování do zámoří ale nechává otevřenou, protože „nevíte, co vláda po Brexitu s Bruselem vyjedná.“

Investorům řekl, že inzerenti se Brexitu obávají. „Bez výjimky. U každého jednání s klientem nebo firmou působící ve Velké Británii je prvním bodem jednání Brexit.“

Sorrell v rozhovoru také slíbil představení adresní televize, kterou bude realizovat se dvěma společnosti většími než WPP, kde bude možné cílit personalizovanou reklamu. Dále však tyto plány nerozvíjel.

Zdroj: http://www.campaignlive.co.uk/