Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Budoucnost vydavatelského průmyslu: tvar, funkce a módní doplňky

26. 10. 2016

Budoucnost vydavatelského průmyslu: tvar, funkce a módní doplňky

Zatím, co většina vydavatelů stále bojuje se vzestupem smartphonů, jako distributorů svých obsahů, může se zdát předčasné a příliš tvrdé je postavit před další „velkou věc“. Přesto, jak varuje Piet van Niekerk, pokud sdílení obsahů „není vaše obnošená vesta“, je možné, že už vám ujíždí vlak.

Připojená obrazovka bude brzy nahrazena připojením sebe sama. Technologické společnosti jsou schopné dát mikročipy do věcí, které u sebe nosíme již několik let. Technologicky znalého jedince je možné propojit přes celou řadu chytrých nezbytností, počínaje chytrými hodinkami, přes inteligentní šperky, boty až po chytré brýle.

Zásadní otázkou je pro vydavatele velikost obrazovky. Většina z nich věřila (a mnozí stále věří), že jejich obsahy nemohou být spojovány s ničím menším, než je obrazovka mobilního telefonu. Řešení je ale možné v podobě jednoduchých slov o maximální délce 13 znaků, které se jednotlivě za sebou zobrazují na malé obrazovce, tedy optimalizované digitální řešení, které přináší „jediné slovo“, díky němuž mohou čtenáři konzumovat knihy, články, webové stránky ještě rychleji, než při čtení textu na obrazovce malého mobilního telefonu. Nechtěli bychom se utápět v technických specifikacích, ale zjednodušeně řečeno je výsledkem „stříkaný“ text, jehož rychlá konzumace spočívá v umístění textu v optimální poloze pro rozpoznávání (ORP), což znamená, že předchozí fixační bod každého slova se na miniaturním displeji objeví na stejném místě. Jestliže je ORP ve středu slova o třech písmenech, další delší slovo se posouvá vlevo od jeho středu. V praxi tento „stříkaný“ text omezuje pohyb očí způsobený tím, že se oči snaží na zlomek vteřiny najít pro slovo správnou ORP.

FastFT je optimalizovaná aplikace, která je používaná v Samsung SmartWatch pro čtení článků z Financial Times. Pro své zdatné čtenáře může nastavit rychlost až 400 slov za minutu. To je téměř dvojnásobek rychlosti čtení tištěného tisku, kde je běžný čtenář schopen přečíst 250–300 slov za minutu. Toto řešení změní konzumaci obsahů ve vaší hlavě. To znamená, že obsahy nyní budou moci být streamovány a konzumovány nejen v hodinkách, ale i ve fitness nebo platebních náramcích, špercích a dalších módních doplňcích.

Řada zajímavých možností vázaných na tento druh minidistribuce je zdánlivě nekonečná. Například nabídka, která vibruje na nositelově náramku, a pak je na něj přenášen tento druh „stříkaného“ textu v okamžik, kdy se jeho nositel nalézá v blízkosti daného prodejce nebo jeho obchodu; speciální nabídka, která přijde nositeli tohoto zařízení třeba hodinu poté, co daný obchod opustil, nebo informace o důležitém místě ve městě, když se k němu bude nositel zařízení blížit. Přidejte k tomu bezprostřednost a intimitu spojenou s nošením tohoto doplňku a může se zdát, že vydavatelé našli dokonalou distribuční platformu.

Nicméně ani tato technologie není bez problémů a nedostatků. Působí třeba značné obavy v otázkách ochrany soukromí. Skutečnost, že údaje mohou být shromažďovány prostřednictvím nositelných zařízení, jako jsou hodinky nebo šperky znamená riziko sdílení se třetími stranami. Další věcí pak je možnost, že inzerent může sledovat váš zájem o jeho produkt prostřednictvím zvýšené tepové frekvence.  Podle webu Statista.com je nicméně do roku 2018 očekávaná investice do trhu těchto doplňků v hodnotě 19 mld. dolarů, což je více než desetinásobek jeho hodnoty v roce 2012.

Zdroj: fipp.com