Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Proč v redakcích posilují své datové týmy

25. 10. 2016

Proč v redakcích posilují své datové týmy

Před několika lety začali vydavatelé shromažďovat data, která jim mohou pomoci s budováním publika a jeho monetizací. V roce 2014 se týmy, které se zabývaly vyhodnocováním těchto dat, sestávaly z jednoho či dvou lidí. Od té doby několik vydavatelů své týmy datových odborníků rozšířilo o řadu odborníků na plný úvazek. Jejich role nabývá na významnosti. Odborníci na mediální data nyní vyvíjejí nové aplikace na vytváření systémů správy obsahů a spojují se s poskytovateli údajů. Zde vám nabízíme postoje několika velkých vydavatelů, kteří kladou zvýšený důraz na analýzu dat.

Mashable

V roce 2013 najala Haile Owusu, který má doktorát z teoretické matematiky a fyziky, aby začal jako první vědec pracovat na nástroji pro analýzu webu, který by předpovídal, které články budou mít šanci se stát „virály“. Od té doby přijala Mashable další dva datové analytiky na plný úvazek a jednoho stážistu. V uplynulém roce tým vedený Owusou pomohl společnosti formovat nový CMS (Content Management Systém) a Knowledge Graph nástroj, který sleduje, jak je obsah Mashable sdílený přes sociální platformy, e-maily a textové zprávy. Tento tým neovlivnila ani vlna propouštění, která Mashable zasáhla v dubnu tohoto roku.

Purch

Technický web, který vydává Top Ten Reviews a Live Science, je v otázce cílení dat a obchodní strategie jiným typem vydavatele. Purch spustila v roce 2014 svou vlastní technologickou reklamní platformu – Ramp. Od té doby se počet datových analytiků zvedl z jednoho na pět. Jejich hlavním cílem je vytvoření poradního modelu, který by pároval obsah s adekvátními spotřebními produkty. „Uvědomili jsme si, jak moc máme dat, a jak je potřebujeme zanalyzovat, abychom mohli stanovit správnou cenu za reklamu,“ řekl John Potter, CTO firmy Purch. S HoloLens od Microsoftu, brýlemi od Snapchatu a Google Glaas ve zpravodajství, tým datových specialistů společnosti testuje funkce rozšířené reality s nákupní aplikací ShopSavvy, kterou společnost vlastní.

The Huffington Post

V roce 2014 najala společnost svého prvního datového analytika na plný úvazek. Nyní mají webové stránky osm svých vlastních analytiků ve svých produktech a technologických odděleních a další tři specialisty na redakční straně. Ti dělají vše, od algoritmů, které upozorní editory, které články mají virální potenciál až po pomoc novinářům s interaktivními prvky.

Hearst Corp.

Když se Rick McFarland, který má doktorát ze statistiky, připojil v roce 2013 ke společnosti Hearst jako hlavní datový specialista, působil po boku jiného vědeckého specialisty a navrhl způsob, jak data uživatelů, které společnost vlastnila, proměnit v příjmy. Datový tým se o té doby rozrostl na deset členů. McFarland a jeho kolegové pracují na vývoji aplikací řídících jednu z oblastí strojového učení „Deep learning“, které by svým uživatelům umožnily najít na stránkách společnosti Hearst obsahy, které vycházejí z jejich vlastních představ. Pro představu, jak by to fungovalo: Uživatel aplikace by mohl nahrát obrázek automobilu Chevy Cruze, který by se teoreticky mohl spojit s článkem ze sekce „Auto“, kde by byla recenze na tento vůz. Společnost Hearst také nedávno spustila svou „Buzz  platformu“, která umožňuje redaktorům v rámci webů celé společnosti jednoduše kopírovat trendové články pro potřeby inzerentů.

Zdroj: digiday.com