Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Jak zpeněžit digitální obsahy

24. 10. 2016

Jak zpeněžit digitální obsahy

Monetizace digitálních obsahů a časopisů je jednou z největších výzev, před kterou dnešní vydavatelé stojí. Hlavním dilematem je, zda spustit a spravovat vlastní internetový obchod, nebo prodávat na zavedených trzích, jakou jsou například AppStore, GooglePlay nebo Amazon.

Na tomto tržišti denně brouzdají miliony uživatelů a vydavatelé z tohoto potenciálního publika mohou nepochybně těžit. Vše má ale svou cenu: zavedené obchody si zpravidla strhávají 30-40 % z prodejní ceny a vydavatelé od nich nezískají cenná data o tom, kdo si jejich produkt zakoupil, protože databáze kupujících je ve vlastnictví například AppStore, a nikoli vydavatele. Tyto cenné údaje by pak mohly být použity ke zlepšení marketingové strategie a ke zlepšení prodávaných produktů.

Na přeplněném trhu může být také velmi složitou disciplínou své publikum sehnat. Je velmi těžké vyniknout s časopiseckou aplikací, když na trhu existují tisíce dalších. Edice „Digital Newsstand“, která bohužel ještě není v ČR k dispozici, umožňuje vydavatelům založit svůj vlastní internetový obchod během několika minut. Jedná se doslova o pár kliknutí a instalační proces, který následuje, je velmi jednoduchý. Tento „Digitální kiosek“ vám umožní spravovat všechny registrované uživatele a jejich objednávky z jednoho místa.

Kromě toho jsou uživatelé schopni vidět svůj obsah na webu stejně dobře, jako prostřednictvím nativních aplikací, bez ohledu na to, kde jej nakoupili. To řeší problémy mnoha vydavatelů, kteří měli problémy s crossplatformním prodejem. Toto řešení umožňuje vydavateli zachovat nejen veškeré výnosy, ale i data o zákaznících. Všechny digitální publikace jsou k dispozici na jednom místě, kde je možné je snadno sledovat, číst i sdílet. Prostřednictvím nativní aplikace umožňuje uživateli současně prodávat jednotlivá vydání, jednotlivé články i předplatné nebo členství.

To vše s platbou přímo na jejich PayPal účet bez kódování či start-upových nákladů. Prodej obsahů prostřednictvím „Digitálního kiosku“ je skvělý způsob, jak budovat své digitální publikum a podporovat svou značku v růstu spíše, než závislost na třetích prodejních stranách.

Zdroj: FIPP:COM