Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | 4 důvody, proč rostou tradičním vydavatelům digitální publika rychleji

18. 10. 2016

4 důvody, proč rostou tradičním vydavatelům digitální publika rychleji

Minulý měsíc, Ken Doctor z kanadských Brunswick News napsal v Politicu článek s názvem „Odveta tradičního sektoru“, ve kterém si pochvaluje nedávnou „digitální vlnu“ v The New York Times a The Washington Post.

Podle serveru comScore se tito tradiční vydavatelé, kteří se se zdravou rychlostí přidali k on-line provozu v červenci 2015, přibližují k většímu podílu digitálního publika, než dvě největší „nové“ mediální společnosti – BuzzFeed a Huffington Post. V průběhu posledních 12ti měsíců NYT zvýšila svůj provoz z 61 mil. na 81 mil. unikátních návštěvníků, zatímco Washington Post z 53 mil. na 92 mil. unikátních návštěvníků denně. Ve stejném období obě společnosti z tzv. nových médií poklesly.

Co je hnací silou tohoto růstu? Existuje několik věcí, které by stály za zmínku.

1. Stoupající trend placeného obsahu.

Může se to zdát v rozporu se zdravým rozumem, myslet si, že požadování platby za obsah může zvýšit čtenost stránek, ale v tomto případě to platí. Obě společnosti mají model pay-meteru pro svůj on-linový obsah a obě vykazují rostoucí publikum.

Kromě celkového zvýšení digitálního provozu, pokračuje NYT v rozšiřování svého digitálního předplatného ve výši 50.000 nových předplatitelů za jedno čtvrtletí.

WP také vydává mix placeného a volného obsahu. Směs volných příběhů (obvykle označované jako instant articles) i plně placený obsah, po jehož rozkliknutí je uživatel požádán k odběru, poskytuje dokonce i na Facebooku.

Tato kombinace placeného i volného obsahu funguje v obou společnostech.

2. Odpovídající strategické investice

Oba vydavatelé, NYT i WP učinili do svých digitálních iniciativ velké investice. Na konferenci Big Data for Media asociace INMA, která se konala na začátku tohoto roku v New Yorku, hovořil senior ředitel společnosti Washington Post o nepřeberném množství investic, které společnost vydala, aby zlepšila svou pozici na digitálním trhu.

Tyto investice zasahují celou společnost: IT, marketing, redakce i obchodní oddělení. Například nová technologie pro newsroom vyzve reportéry k publikování on-line příběhu v přesný čas, aby maximalizovala počet případných čtenářů.

Společnost NYT se také zavázala k investicím do nových technologií. V posledních dvou letech došlo k výraznému vylepšení jejich webových stránek i mobilních platforem.

V základních strategiích tradičních médií jsou digitální inovace jejich nezbytnou součástí. Další investice do této oblasti se dají očekávat.

3. Konstantní vedení

Pro vedení těchto společností je zapotřebí pevná vůle. Tváří v tvář nespočetným odborníkům, kteří předpovídají zánik mediálních společností, je třeba nezlomná vůle i nadále zkoušet nové věci a expandovat v digitálním úspěchu.

Společnost Washington Post se úspěšně transformovala poté, co ji v roce 2013 koupil Jeff Bezos, který se zaměřil především na digitální růst. Poté se společnost z regionálního hráče změnila na národní jedničku.

The New York Times zůstala věrná svému poslání. Její pay-metery zahájily oficiálně svůj provoz v roce 2011 a zůstávají nedílnou součástí budoucnosti společnosti. Odborníci tvrdili, že to nebude fungovat, ale mýlili se.

4. Síla tisku

Je jasné, že NYT a WP mají něco, co BuzzFeed ani Hufington Post nemají, a to tištěné noviny.

Vydavatelské společnosti mající předplatitele tištěných novin, mohou nabízet výhodné nabídky pro své odběratele – tedy tisk i on-line v jednom balíčku za výhodnou cenu.  Tištěné verze novin, také umožňují celou řadu marketingových možností, které pobízejí čtenáře na webu.

Přiznejme si to, Huffington Post i BuzzFees jsou schopni s tradičními vydavateli soutěžit v mnohém, ale nelze od nich očekávat, že začnou vydávat tištěné noviny.

Zdroj: INMA.org