Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | WAN-IFRA ocenila rakouský projekt Noviny ve škole

10. 10. 2016

WAN-IFRA ocenila rakouský projekt Noviny ve škole

Noviny ve škole (ZiS), což je iniciativa založená Rakouskou asociací novin (VÖZ), byla oceněna jako „Center of Youth Engagement Excelence“ Světovou asociace novin WAN-IFRA za realizaci svých inovativních a silných programů Noviny ve vzdělávání, kterých se za poslední dekádu zúčastnilo víc než 1 milion studentů.

Ocenění Center of Youth Engagement Excelence je udělováno iniciativám, které mají hluboký, dlouhodobý vliv a přispívají ke zpravodajské gramotnosti a vztahu mládeže k novinám, řekl Vincent Peyregne, CEO WAN-IFRA. ZIS probíhá od roku 1995 a jen v roce 2016 do nej bylo zapojeno více než 100 000 studentů.

Nadja Vaskovich, CEO ZIS poznamenala, že ačkoliv Rakousko je jedním z nejbohatších států světa, každý pátý rakouský teenager neumí porozumět, používat a reflektovat psaný text, jak ukázaly poslední výsledky výzkumu OECD PISA. Proto je nasazení ZIS ještě důležitější než jindy – týká se nejen osudu novinového průmyslu, ale budoucnosti celé země.

Gerald Grünberger, CEO VÖZ uvedl, že ZIS je největší rakouská soukromá iniciativa rozšiřující mediální a čtenářskou gramotnost dětí a mladých lidí na národní úrovni. Program je podporován téměř všemi domácími tiskovými médii a podporuje demokracii.

V rámci ZiS byla vyvinuta řada projektů. Například všechny rakouské školy jsou vyzývány k účasti v novinovém projektu ZiS a mohou si na čtyři týdny objednat bezplatně noviny. Takto rakouské noviny zasáhnou kolem deseti procent všech rakouských žáků na všech stupních a typech škol. ZiS také nabízí trénink pro učitele a studenty pedagogických škol o tom, jak používat noviny a časopisy ve třídách v kontextu mediální gramotnosti. Novináři jim dávají vhled do toho, jak noviny fungují. Za období od září do června 2016 ZiS vyškolil téměř 500 učitelů a studentů učitelství.

Rakouský ZiS je jednou ze 16 iniciativ, která byly přihlášeny v kategorii Center of Youth Engagement Excellence. Mezi ostatní patří the Newspaper Association of America’s American Press Institute, Asociación Nacional de la Prensa (ADP) z Chile, Danske Medier in Denmark, the Finnish Newspapers Association, the Hungarian Publishers Association, the Serikat Penerbit Suratkabar Pusat (SPS) z Indonesie, Mediebedriftenes Landsforening z Norska, NDP Nieuwsmedia z Nizozemí, SPQR, SPQN a ARPEJ z Francie, Associacão Nacional de Jornais z Brazílie, Bundesverband Deutscher Zeitungsverleger z Německa, Nihon Shinbun Kyokai  z Japonska, Andiarios z Kolumbie, Lapresse.be (Journaux Francophone Belges), a the Korean Association of Newspapers.

Podrobnosti o všech projektech jsou publikovány na webové stránce www.wan-ifra.org/node/44087.

Ocenění bylo vyhlášeno na News Publishing Expu 2016 ve Vídni a následuje po nedávném brífingu Výboru pro zpravodajskou gramotnost WAN-IFRA, který byl pořádán ve spolupráci se ZiS ve Vídni.

zdroj: zpráva WAN-IFRA