Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Eurokomisařka Věra Jourová lituje, že se český tisk málo věnuje evropské tématice

6. 10. 2016

Eurokomisařka Věra Jourová lituje, že se český tisk málo věnuje evropské tématice

Věra Jourová, evropská komisařka pro právo, spotřebitele a rovnost pohlaví se vyjádřila pro populární zpravodajský web Politico u příležitosti jeho týdne věnovaného české tématice. V článku se píše:

České tipy od české komisařky: Jourová s hrdostí doporučuje své favorizované domácí časopisy a noviny. Z tištěných médií to jsou především Respekt, Hospodářské noviny a Lidové noviny, které podle ní mají „dlouhou demokratickou tradici a silnou obsahovou kulturu, která zajišťuje kvalitu jejich zpravodajství“. Online média, která získala pečeť jejího souhlasu, zahrnují DVTV, Seznam zprávy, Aktuálně.cz.

Jourová poznamenala, že pouze tři čeští žurnalisté jsou vysláni do Bruselu, aby pro všechny tyto publikace podávali zprávy z Evropské unie. To má dlouhodobě negativní efekt, sdělila Playbooku, a umožňuje to Čechům snadněji věřit jednoduchým negativním sdělením o Evropské unii. Obyčejní Češi uvažují takto: „Nevím nic o Evropské unii, nemám zájem nic vědět, ale vím, že je to špatné. Toto vnímání může být změněno jenom prostřednictvím objektivního sdělování pravdy,“ řekla komisařka.

Jourová řekla, že udělala kus práce, aby změnila vnímání Evropské unie: „Snažím se být tak otevřená, jak je to jen možné vůči různým médiím, včetně regionálních nebo lokálních novin. Snažím se setkávat, tak jak je to možné, s veřejností, která nepatří do bruselské nebo pražské bubliny. Mé kořeny v regionálních záležitostech mě v tom pomáhají.“ Píše také svůj blog a má tým, který se stará o její účet na Twitteru, ale říká, že nic nenahradí kontakt s Čechy „z očí do očí“.

zdroj: vlastní zpráva