Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropa potřebuje novou mediální politiku

29. 9. 2016

Evropa potřebuje novou mediální politiku

Ve dnech 26. a 27. září 2016 proběhl v Berlíně celoněmecký novinový kongres pořádaný německou asociací vydavatelů novin BDZV. Kongresu se zúčastnili prestižní hosté, jako například evropský komisař pro digitální hospodářství a společnost Oettinger a další.

Prezident BDZV Mathias Döpfner v zahajovacím projevu uvedl, že je v Evropě třeba nová mediální politika založená na hlubším politickém vědomí pro digitální záležitosti a také moderní, na mezinárodní úrovni založený regulační rámec.

Reforma evropského autorského práva je základem pro vše další. Pokud není zajištěna ochrana duševního vlastnictví, nemají vydavatelé v digitální budoucnosti žádnou perspektivu. Döpfner podpořil evropské řešení, které bude mít vyšší platnost než německé právo.

Döpfner odmítl subvence vydavatelům ze strany státu, když uvedl: „Chceme provést změny svými vlastními silami“. Úloha státu se má omezit na tři aspekty:  chránit autorská práva tvůrců a vydavatelů, umožňovat férovou soutěž a obchod prostřednictvím férových rámcových pravidel, zabránit snahám o ovlivňování obsahu tisku.

Prezident BDZV se kriticky vyjádřil ve své řeči k aktuální diskusi o roli Facebooku.“Pokud tyto kvazi monopolistické technologické platformy převezmou také obsahovou odpovědnost, bude to mít hluboké důsledky pro podnikání i společnost.

V závěru  své řeči se Döpfner přenesl na chvíli do budoucnosti a vyjádřil se k úkolm spolku a vydavatelů. „Sociální šíření informací je distribuční cestou budoucnosti. Etablovat obchodní model v této oblasti musí být prioritou BDZV“, podtrhl Döpfner. Zdůraznil definici férového prostředí, které zajistí mediálním domům hospodářskou perspektivu.

Součástí programu byla také diskuse na téma Pozor: Lživý tisk, jíž se zúčastnili přední odborníci i zástupci politického života.

 

zdroj: www.bdzv.de