Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelé tisku v Evropě odpověděli ve veřejné konzultaci o snížené DPH pro elektronicky dodávané publikace

20. 9. 2016

Vydavatelé tisku v Evropě odpověděli ve veřejné konzultaci o snížené DPH pro elektronicky dodávané publikace

Brusel, 20. září 2016 – ENPA Evropská asociace vydavatelů novin a EMMA Evropská asociace časopiseckých médií odpověděly ve veřejné konzultaci vyhlášené Evropskou komisí o snížené sazbě DPH pro elektronicky dodávané publikace.

Tato veřejná konzultace otevírá cestu pro budoucí návrh Evropské komise, který umožní členským zemím aplikovat stejné nulové, supersnížené nebo snížené sazby DPH uplatňované pro tištěné noviny a časopisy také v digitálním prostředí. Ve své odpovědi na veřejnou konzultaci ENPA a EMMA zdůraznily urgentnost potřeby takové legislativní změny v legislativě týkající DPH.

Dne 6. května 2015 předseda Evropské komise Juncker ve svém projevu na kongresu BDZV v Bruselu deklaroval podporu snížení sazby DPH pro digitální tisk a uvedl, že Komise přijde s návrhem. Tento směr byl později potvrzen komisařem Moskovici, který zdůraznil plán Komise představit návrh do konce roku 2016, jenž by umožnil členským zemím snížit sazbu DPH pro tisk v digitálním prostředí.

Ve svém společném příspěvku ENPA a EMMA podtrhly pozitivní ekonomické přínosy této změny pro udržitelnost vydavatelských společností a pro možnost odpovídat na rostoucí požadavek po profesionální žurnalistice a inovativních službách v digitálním prostředí. Vydavatelé budou s to udržet vysokou úroveň investic do redakčního obsahu při zachování co nejnižších možných cen pro čtenáře.

Nakonec vydavatelských sektor v Evropě hraje klíčovou roli ve vzdělávání a gramotnosti v době, kdy naše společnost, zvláště mladá generace stále více čte zprávy na digitálních platformách. Snížení DPH pro digitální tisk zlepší přístupnost pluralistického, rozmanitého tiskového obsahu, který je klíčový pro zachování evropských demokratických hodnot, pluralitu médií a kulturní rozmanitost.

zdroj: tisková zpráva ENPA a EMMA