Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropská komise vyhlásila soutěž o návrhy na pilotní projekt Media Literacy for All

16. 9. 2016

Evropská komise vyhlásila soutěž o návrhy na pilotní projekt Media Literacy for All

Dne 30. srpna 2016 vyhlásila Evropská komise soutěž o návrhy na pilotní projekt Mediální gramotnost pro všechny. Uzávěrka přihlášek je stanovena na 14. října 2016.

Cílem pilotního projektu je připravit a realizovat aktivity zaměřené na zvýšení úrovně kritického myšlení ve vztahu k médiím mezi obyvateli zemí EU všech věkových skupin a ověřit proveditelnost a užitečnost takových aktivit. Projekt je možno zaměřit na jakékoliv médium bez ohledu na způsob šíření jeho obsahu.  Cílem projektu má být především pěstování schopnosti odlišit informace od propagandy, rozebrat se v mediální komunikaci a vytvořit si rozumným způsobem interakci se sociálními médii.

Projekt má být zaměřen na všechny věkové skupiny a některé z aktivit mají být určeny pro minority, lidi s nízkým vzděláním a ohrožené sociálním vyloučením.

Evropská komise očekává, že projekt bude pokrývat svou realizací nejméně pět členských zemí a minimálně tři oficiální jazyky EU. Navržené projekty by neměli být v kolizi nebo konkurovat již v současnosti probíhajícím akcím.

Zahájení projektů je plánována do konce 1. čtvrtletí 2017 a délka realizace se předpokládá 12 měsíců. Maximální finanční podpora ze strany EU pro jeden projekt je plánována ve výši 125 000 Euro a může představovat maximálně 75 % výdajů na realizaci projektu.

Podrobnější informace jsou k dispozici na webové stránce https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/pilot-project-media-literacy-all.

 

zdroj: zpráva ENPA