Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Odpověď evropských vydavatelských asociací ve veřejné konzultaci o snížení DPH pro elektronické publikace

15. 9. 2016

Odpověď evropských vydavatelských asociací ve veřejné konzultaci o snížení DPH pro elektronické publikace

Evropské vydavatelské asociace EMMa a ENPA připravily společnou odpověď v rámci veřejné konzultace vyhlášené Evropskou komisí 25. 7. 2016 o snížení sazby DPH pro elektronické noviny, časopisy a knihy. O vyhlášení konzultace jsme na webu unie vydavatelů již informovali.

Cílem konzultace je získat informace o názorech zainteresovaných stran na zařazení elektronických novin, časopisů a knih do skupiny zboží, pro něž mohou členské země uplatnit sníženou sazbu DPH. V rámci dosavadní legislativní úpravy musely členské země uplatňovat pro e-publikace základní sazbu DPH jako na telekomunikační služby. Pokud některé země, jako například Francie, tento princip na nějaký čas změnily, byly vystaveny postihu Evropského soudního dvora.

Nyní se zdá, že vývoj směřuje ke splnění slibu, který dal již před více než rokem v květnu 2015 na jednání německých vydavatelů předseda Evropské komise J. – C. Juncker, že dojde v této oblasti na úrovni EU k legislativní změně.

Vydavatelské asociace ve své odpovědi zdůrazňují, že možnost zařazení elektronických novin a časopisů do pásma snížené sazby DPH v jednotlivých zemích povede ke zvýšení přístupnosti e-publikací, což má velký společenský význam. Nelze však očekávat, že se snížení sazby plně odrazí v poklesu cen. Na druhé straně poskytne snížení sazby vydavatelům v členských zemích dodatečné finanční prostředky, které budou moci použít k investicím do rozvoje digitálního obsahu a inovace v této oblasti, která je součástí vysoce konkurenčního digitálního trhu. Legislativní změna také podpoří přechod k většímu využívání digitálního obsahu, což je v souladu s rozvojovým programem EU.

Za nejlepší legislativní cestu považují vydavatelské asociace, pokud bude novelizována současná příloha III evropské směrnice o DPH a bude v jejím rámci uvedeno, že daňová výjimka se vztahuje na tisk distribuovaný na všech tiskových a digitálních platformách. Asociace také podpořili, aby na úrovni EU nebyla přijímána jedna definice elektronických novin a časopisů, ale jednotlivé státy uplatnili svoje vlastní vymezení, přestože může dojít mezi členskými státy EU k určitým odchylkám.

Vydavatelské asociace se také vyjádřily pro to, aby nebylo považováno pro elektronické novina a časopisy za limitující, pokud jsou spojeny s videoobsahem. Pro 10 evropských zemí, které uplatňují při prodeji tištěných periodik nulovou nebo supersníženou sazbu DPH (pod 5 %), požadují asociace zachování této sazby a navrhují, aby těmto zemím bylo povoleno snížit sazbu DPH při prodeji elektronických publikací také na tuto nulovou nebo supersníženou sazbu DPH. V závěru odpovědi je uveden požadavek, aby Evropská komise pro snížení sazby DPH ři prodeji elektronických publikací připravila a zveřejnila do konce letošního roku celý legislativní návrh.

zdroj: vlastní zpráva podle materiálů ENPA a EMMA