Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Porušením autorského práva je již zveřejnění odkazu

9. 9. 2016

Porušením autorského práva je již zveřejnění odkazu

Tento spor započal v roce 2011, kdy provozovatel nizozemské internetové stránky GeenStijl, kterou provozuje společnost GS Media, zveřejnil odkaz na australský web, na kterém byly umístěny fotky Playboye. Vydavatel zmíněného časopisu, který patří nizozemské společnosti Samoma se obrátil na soud, protože se domníval, že byla porušena jeho autorská práva.

Podle rozhodnutí Soudního dvora umístění podobných odkazů autorská práva skutečně porušuje, pokud je účelem výdělek z publikovaných snímků bez povolení majitele. Právě toto rozhodnutí Soudního dvora je návodem pro nizozemský soud, aby učinil závěrečné rozhodnutí v tomto sporu.

Agentura Reuters upozornila, že rozhodnutí soudu může mít v rámci internetu mnohem širší důsledky. Forma GS Media uvedla, že se jedná o „ránu svobodě tisku“. Pokud mediální společnosti nebudou moci svobodně a beze strachu zveřejňovat hypertextové obsahy, bude podle ní obtížné podávat některé informace o zajímavých událostech, včetně zpráv o úniku informací.

Soudní dvůr uznal, že internet je mimořádně významný pro svobodu projevu a přístupu k informacím a hyperlinkové odkazy přispívají k jeho správnému fungování i výměně názorů a informací. Některé strany mají ale při umísťování linků větší zodpovědnost, aby zabránily nelegálnímu zveřejňování obsahu.

Evropská komise plánuje příští týden navrhnout přísnější pravidla pro zveřejňování obsahu chráněného autorskými právy.

Zdroj: novinky.cz, ČTK