Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Mladší generace nečte noviny. Proč by nás to mělo zajímat?

9. 9. 2016

Mladší generace nečte noviny. Proč by nás to mělo zajímat?

Pokud se zeptáte většiny studentů středních škol na událost, která se ten den ocitla na titulní straně nějakého deníku, obvykle se na vás budou dívat s lehkým údivem ve tváři. Mladí lidé totiž noviny nečtou a ochotně to i přiznávají. Tvrdí, že sledují zprávy on-line, tedy věří tomu, že sledují zprávy. Já si ale nemyslím, že tomu tak je, při vší úctě k mladší generaci, nezdá se mi, že by něco věděli.

Při pohledu na zpravodajské webové stránky zjistíte, že to není totéž, jako si přečíst noviny. Pokud vás zde nějaký titulek zaujme, tak více méně jen klikáte na jednotlivé položky a stanete se spíše takovým „prohlížečem“, než čtenářem. Čtení novin vám ale umožní se do článku začíst, a pokud vás nezaujme, můžete rychle přejít na jiný.

Důvodů, proč mladší generace noviny nečte je mnoho. Jsou to například méně komfortní způsob jejich získávání, cena, v porovnání s internetem neaktuální zpravodajství, irelevantnost k jejich věkové skupině, obtížně mohou při čtení novin provádět multitasking, noviny jsou pro ně nudné, zaujaté…

V této době je módní říkat, že chceme, aby zpravodajství, které dostáváme, bylo nefiltrované. Příliš často to ale znamená, že ve změti informací nenajdeme to, co potřebujeme vědět, protože je to zhruba stejně obtížné, jako se snažit napít z požární hadice.

Ano, noviny mají v dnešní přeinformované době svůj smysl i pro mladší generaci. Jsou takovou nejaktuálnější učebnicí o světě, který je obklopuje. Mohou jim pomoct rozvíjet čtení a kritické myšlení, doprovázet je na cestě, na které se stávají informovanými a dobrými občany. Čtení novin může překlenout propast mezi světem, o kterém se ve škole učí a světem, který je reálně obklopuje, napomáhá nejen posílení globálního myšlení, ale i pochopení lokálních záležitostí.

Unie vydavatelů si toto dobře uvědomuje, a proto jsme se rozhodli v polovině září uspořádat konferenci, která si vezme za úkol ukázat, jakou roli tištěná média ve vzdělávání mládeže mají, a pevně věříme, že se nám podaří dokázat, že nezastupitelnou. 

Jozef Šabľa
ředitel Unie vydavatelů