Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Noviny vytváří pozornost

25. 8. 2016

Noviny vytváří pozornost

Boj médií o co největší pozornost vyhrávají noviny. Žádné jiné médium není užíváno s takovou pozorností jako noviny. To platí i pro inzerci v novinách, jak ukazuje studie PwC „Boj o pozornost“.

Stále více médií a reklamních kanálů si konkuruje v boji o pozornost spotřebitelů. Ve studii „Boj o pozornost“ uvádí PricewaterhouseCoopers (pwC), že noviny jsou v čele v tomto boji o pozornost. Většina čtenářů novin je během četby soustředěna na médium a nenechává se vyrušovat jinou činností nebo médii.

Žádný multitasking během čtení novin

Studie rozlišuje mezi samostatnou a dělenou pozorností, s níž je užívána řada jiných médií paralelně, jako například používání smartphonu během sledování televize nebo poslech rozhlasu při čtení časopisů.

Mezi 15 sledovanými mediatypy dosahují tištěné noviny nejlepších hodnot v oblasti pozornosti. 60 procent se během čtení soustřeďuje výhradně na čtený list, 20 procent nechává současně běžet ještě jedno médium, ale jejich hlavní pozornost je soustředěna na novinový titul.

Tato koncentrace ale prospívá i novinové reklamě. Je totiž v protikladu k jiným reklamním formátům pozorně vnímána. Studie k tomu uvádí, že trvalá pozornost jedné specifické formě informací je to nejlepší, co může nějaká reklama získat. Ve skutečnosti ale mnoho reklamy získává jen částečnou pozornost (nebo ještě hůře vůbec žádnou pozornost).

Hodnota pozornosti

Studie PwC ukazuje, že čím více času věnují lidé čtení novin, tím mají silnější vazbu na konkrétní titul a důvěřují jeho obsahu. To se projevuje pozitivním účinkem publikované inzerce. Tím studie potvrzuje, že mimo kvantitativních aspektů mediální konzumace a mediálního kontaktu jsou pro účinnost inzerce důležité také kvalitativní.

Inzeráty jsou vnímány aktivně

Výsledky studie potvrzuje také  výzkumná série institutu Eye Square. Prostřednictvím eyetrackingu dokázali berlínští výzkumníci, že novinové inzeráty jsou vnímány velmi dlouhou dobu, průměrně sedm sekund.

Výzkum PwC vychází z dotazování 2 600 dospělých ve velké Británii.

zdroj: www.die-zeitungen.de