Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Přestaňte krmit zpravodajskou mašinu – dejte si na čas s přípravou kvalitní žurnalistiky

23. 8. 2016

Přestaňte krmit zpravodajskou mašinu – dejte si na čas s přípravou kvalitní žurnalistiky

Inspirován hnutím Slow Food, které propaguje kvalitní potraviny, vyrobené takovým způsobem, který nepoškozuje životní prostředí, je patřičně oceněno a přináší svým producentům přiměřený výnos, Peter Laufer, oceňovaný autor, novinář a moderátor, zahájil svůj Slow News Movement – tedy zdravější přístup k žurnalistice, který nabízí vyváženou a výživnou zpravodajskou „dietu“.

„Včerejšek je novým zítřkem“ je to, o čem projekt Slow news je, eliminace pocitu naléhavosti, která poskytuje oběma stranám, tedy žurnalistovi i čtenáři drahocenný čas k přemítání. Tento přístup se staví zády ke zrychlení, které se připlížilo do zpravodajského průmyslu, ve kterém se zpravodajské organizace snaží přijít na to, jak se vypořádat s narušením tradičního modelu příjmů, řekl Laufer na letošním World Editors Forum. V mnoha redakcích novináři v jeden okamžik žonglují s příspěvky na sociální média, videem, podcastem, blogem, televizními a rozhlasovými reportážemi – to vše v honbě za uspokojením hladu po větším množství obsahu, který se tváří jako zpravodajství.

„Jen dělá více hluku na více platformách, ale novináři vůbec nepomáhá,“ řekl Laufer. V hlavě mu uvízl rozhovor s přítelem – novinářem, který mu řekl, že toho musel v posledních dnech dělat tolik, že už neměl čas na psaní. „To pravděpodobně znamená, že nemá čas na přemýšlení, a sotva má tedy čas na kvalitní aktuální zpravodajství,“ dodal Laufer

Omezme „prázdné“ zpravodajství

V redakcích by měli přestat zatěžovat své zdroje poskytováním nepřetržité aktualizace, diváci nepotřebují ty nejčerstvější zprávy, řekl Laufer. „Pakliže je v plamenech váš dům, musíte to vědět pokud možno okamžitě, abyste mohli odejít, ale pokud hoří dům někoho jiného, třeba i na jiném kontinentu, opravdu o tom nemusíte hned vědět.“ Podle Laufera nemá cenu naše publikum informovat o aktualitách o hasičích nebo záchrance, taková kumulativní reportáž jen vede k plýtvání emocemi a vytváří v publiku pocit neustálé úzkosti. „To není nic nového, ale je to povrchní, redundantní, bezduché tlachání, které je pro naši existenci obvykle naprosto zbytečné, ale je používáno k vyplnění času a prostoru, aby oči diváka „uchytil“ a udržel na místě, ať už se jedná o televizi, internet nebo jinou platformu, řekl Laufer.

Jak nabídnout vyvážené zpravodajství?

Pokud jsou všichni novináři u ohně, můžete se pokusit jít někam jinam a najít příběh, který má nějakou hodnotu, radí Laufer. „Je jasné, že to není jednoduché v situaci, kdy pracujete v modelu „co se právě teď stalo“, ale tento model padne, pokud vás přestane zajímat,“ dodal. Co novináři potřebují je odklonit svůj management od těchto zpráv, které jsou jen „pastvou pro oči“ a umožnit jim uplatnit jiné kreativity, které byly umrtveny, protože jsme si právě „odskakovali“ pro nejžhavější „bomby“, řekl Laufer. Odklonění se od současného uspěchaného reportážního přístupu k produkování příběhů je hodnotou, která čtenářům umožní, aby se zatímco jsou informováni, dobře bavili.

Týdenní zprávy za cenu jedné kávy latte

V jeho knize Slow News (pomalé zprávy), vybízí diváky, aby svou potřebu informovanosti omezili a aplikovali princip pomalého stravování – kde jde především o kvalitu – i na konzumaci zpráv. Mezi jídlem a zpravodajstvím vidí Laufer nedílnou souvislost. Heslo „dostaneš to, co si zaplatíš“ je v tomto případě zvláště důležité. „Lepší jídlo je dražší, protože bylo vyrobeno s mnohem větší péčí“, píše Pollan, autor knihy Slow Food Movement. Stejně tak je důležité, aby i spotřebitel kvalitního zpravodajství pochopil, že za něj musí zaplatit. Je to jako se najíst v restauraci a nezaplatit účet. Proč nejsou zprávy považovány za stejnou komoditu, jako je jídlo, voda nebo benzín?

Čtenáři jsou účinnou složkou

Diváci stále více odsuzují prázdné a chybné materiály, které jsou zveřejněny příliš rychle, což je dobrá věc, říká Laufer, který spotřebitele podněcuje k ignorování takového „pseudozpravodajství“.  Chce, aby se čtenáři aktivně podíleli, aby byli vzdělaní a nesli odpovědnost, a především platili za kvalitní zprávy. Musí zde být jádro novinářů a zpravodajských organizací oddaných této práci. Slow News Movement si klade za cíl reprezentovat a podporovat žurnalistiku jako podstatu, která si klade za cíl spravedlnost, přesnost a srozumitelnost.

Zdroj: WAN-IFRA