Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Postoj WAN-IFRA k situaci ohrožení svobody tisku v Turecku

22. 8. 2016

Postoj WAN-IFRA k situaci ohrožení svobody tisku v Turecku

WAN-IFRA monitoruje situaci v Turecku s maximální opatrností. Nejdůležitější je pro ně bezpečnost jejich členů a kolegů v tureckém tisku.

Dne 27. ledna se WAN-IFRA připojila k mezinárodní koalici skupin bránících svobodu projevu a tisku, aby odsoudila odmítnutí turecké vlády k udělení souhlasu návštěvy přívrženců tureckých novinářů Cana Dündara a Erdema Güla, kteří byli uvězněni za reportáž tvrdící, že turecká zpravodajská služba tajně podporovala ozbrojené islamistické povstalecké skupiny v Sýrii.

Dne 4. března vydala WAN-IFRA prohlášení na podporu deníku Zaman, který převzala turecká vláda a sesadila šéfredaktora, v tomto znění: „Stojíme v solidaritě s našimi přáteli a kolegy v redakci Zaman a kategoricky odsuzujeme tento poslední útok na svobodu tisku v Turecku.“

V předvečer soudu, který byl naplánován na 25. března 2016, podpořila WAN-IFRA mezinárodní koalice bránící svobodu projevu a tisku, které odsoudily trestní řízení s novináři deníku Cumhuriyet – Dunara a Erdema a vyzvaly turecké úřady, aby stáhly veškerá obvinění proti těmto dvěma žurnalistům.

Ve čtvrtek 18. června se NAA (Americká novinová asociace) připojila k WAN-IFRA a k World Editors Forum v dopise americkému viceprezidentovi Joe Bidenovi, před jeho nadcházející návštěvou Ankary, která by se měla konat 24. srpna, ve kterém ho vybízejí, aby s tureckou vládou řešil problémy zvyšující se represe státních úřadů proti tureckým novinářům a požadoval okamžité propuštění žurnalistů, kteří byli za plnění svých pracovních povinností posláni do vězení nebo zatím na soudní líčení teprve čekají.

Zdroj: WAN-IFRA