Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Globální mediální vyhlídky: 6 klíčových trendů pro období 2016–2020

19. 8. 2016

Globální mediální vyhlídky: 6 klíčových trendů pro období 2016–2020

Každoročně vytváří PwC studii, která se zaměřuje na hlavní události světových mediálních i zábavních odvětví. Prolínání pětileté prognózy s historickými daty z uplynulých pěti desetiletí poskytuje pro vedení mediálních společností velké množství cenných informací.

Většina těchto zjištění, která pokrývají 13 segmentů z 54 zemí, je přístupná pouze předplatitelům, ale některé poznatky dala PwC k dispozici na svých webových stránkách. Chris Lederer ze Strategy & PwC, Entertainment & Media ke zprávě uvedl, že „ukazuje vyzrálé mediální odvětví se zpomalujícími se výhlídkami na růst“.

Navzdory tomuto celkovému trendu Lederer zjistil, že: „V této neustále se posouvající mediální krajině existují obrovské příležitosti k růstu“, a že „toto výrobní odvětví je velmi dynamické a na stále rostoucím, komplexním a konkurenčním trhu nabízí velké finanční příležitosti.“

1. Pro růst HDP může být velikost mladé populace mnohem důležitější

V zemích s vysokým počtem obyvatel do 35 let jsou markantnější nárůsty než v zemích se starší populací. Přesněji řečeno, analýza PWC odhalila, že v průměru výdaje E&M rostou na 10 nejmladších trzích 3x rychleji, než na těch deseti nejstarších. Například v zemi, jako je Pákistán, kde je 70 % obyvatel mladších 35 let mají v příštích pěti letech výdaje v hudebním a zábavním průmyslu vzrůst na 10 % CAGR. Oproti tomu v bohatých zemích, jako jsou Německo nebo Japonsko, což jsou země s jedním z nejnižších podílů osob mladších 35let na složení populace, se očekává nárůst v hodnotě 2 %. Jinak řečeno, růst výdajů E&M je více než bohatstvím země, ovlivněn věkovým průměrem její populace.

2. Rozvojové trhy jsou místy, kde se odehrává většina aktivit

Ve 36 z 54 zemí, o kterých zpráva pojednává, rostou výdaje za média a zábavu rychleji, než HDP. Na mnoha rozvojových trzích rostou výdaje E&M výrazně rychleji, než ekonomika jako celek. Za zmínku stojí především vzestup novin v Latinské Americe, která byla ve zprávě identifikována jako jediný region, kde noviny své tržby po zbytek tohoto desetiletí navýší. I když je tento nárůst v hodnotě 2 % mírný, je tento úspěch v ostrém kontrastu ke zbytku světa.

3. Zavedené trhy zůstávají důležité

Na druhé straně se ale mediální i zábavní společnosti musí i nadále zaměřovat na ty regiony, které generují nejvyšší absolutní dolarový růst, a to jsou USA a Čína. Severní Amerika bude i nadále domovem největšího trhu televizních výnosů. Tržby v USA za videopředplatné a služeb datových proudů představují s hodnotou 17,19 mld. dolarů zhruba jednu třetinu z celosvětových výdajů. V příštím desetiletí se to ale může změnit a s celkovým pořadím může v následujících desetiletích zamíchat právě Čína.

4. A Čína přichází

Jednou z oblastí, ve kterých se očekává, že Čína v následujících letech USA předežene, jsou kasovní příjmy. Návštěvníci kin si již jistě všimli touhy hollywoodských producentů zvýšit svou přitažlivost pro čínské diváky tím, že zemi představují v trhácích, jako například Skyfall nebo Mission Impossible 3. V roce 2017 se očekává, že Čína bude pro kinoprůmysl největším trhem. PwC zpráva předpokládá, že zde bude denně otevřeno 15 nových kin, což odpovídá 5.475 novým plátnům ročně a do roku 2020 pak přibude přes 27 tis. nových kinosálů.

Čína se také společně s Velkou Británií a Dánskem stanou v průběhu tohoto roku prvními zeměmi, ve kterých dojde k tzv. „bodu zlomu“, kdy celkové příjmy z digitální reklamy předčí jejich nedigitální ekvivalent. To platí i v širším reklamním pozadí, protože rok 2016 je také rokem, kdy příjmy globální internetové příjmy předčí ty z televizní reklamy. V roce 2020 předpovídá PwC příjmy z internetové reklamy v hodnotě více než 260 miliard dolarů.

5. Je těžké být světovou jedničkou

Přestože velká část mediálního průmyslu je stále více globalizována, obsahový vkus a preference zůstávají lokální. Pokud podniky chtějí upoutat pozornost a zvyšovat svou hodnotu, je třeba nejdříve porozumět místním spotřebitelům a na základě jejich preferencí vytvářet obsahy. Ty nejúspěšnější firmy se zaměřují na místní obsahy, které později doplňují těmi globálními.

U poskytovatelů on-line TV existují možnosti, kdy přes IP technologii mohou znát uživatelovy preference a lépe pak cílit reklamu. Nicméně vzestup služeb jako jsou Netfix nebo Amazon mohou tomuto stát v cestě. Přestože tradiční televizní reklamní příjmy budou i nadále prudce klesat, u on-line  a multikanálových providerů se naopak očekává minimální růst tržeb. PwC zpráva ale říká, že on-linová reklama se bude na celkových příjmech z televizní reklamy v roce 2020 podílet necelými 5 %.

6. Zvyk je železná košile

Mediální svazek ale žije dál. Video a kabelové TV nyní bojují tím, že nabízejí svůj obsah na TV, noteboocích, tabletech i smartphonech. Klíčovým strategickým prvkem je pak vysílání živých sportovních přenosů a prémiových zábavních pořadů. Největší publika upoutají právě pořady s živou interakcí, jako je například hlasování nebo sledování živých sportovních přenosů.

To odráží skutečnost, že i přes všechny změny, které naším průmyslem zmítají, zůstávají i některé konstanty. Bude zajímavé sledovat, kolik z nich bude v roce 2020 platit.

Zdroj: themediabriefing.com