Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vrchní zemský soud v Kolíně nad Rýnem vydá rozhodnutí o televizní aplikaci Tagesschau App

8. 8. 2016

Vrchní zemský soud v Kolíně nad Rýnem vydá rozhodnutí o televizní aplikaci Tagesschau App

V právní bitvě o zpravodajskou aplikaci německé veřejnoprávní televize Tagesschau App podle sdělení německé tiskové agentury DPA z 5. srpna 2016 připravuje Vrchní zemský soud v Kolíně nad Rýnem rozhodnutí, které je příznivé pro vydavatele a jde proti ARD. I když soud dosud žádné rozhodnutí neoznámil, přece jen předsedající soudce Hubertus Nolte dal na vědomí, že žaloba vydavatelů novin proti Tagesschau App pro smartphony a tablety bude přijata.

Soud shledal obsah aplikace jako obdobný tisku. Těžiště informací totiž leží v rozsáhlém textu a statických snímcích bez výtažku skutečného vysílání ARD, řekl Nolte. Tisku obdobné obsahy jsou podle státní smlouvy o vysílání zakázané. Rozsudek se očekává 23. srpna 2016.

Již řadu let bojují vydavatelé novin s ARD o aplikaci. Konkrétně se jedná o otázku, zda obsah Tagesschau App na příkladu 15. 7. 2011 je podobný tisku. Vydavatelé novin považují aplikaci za neférovou konkurenci vůči svým vlastním online obsahům. ARD to odmítá s tím, že musí prezentovat Tagesschau na všech relevantních koncových zařízeních.

Na začátku podalo 21. června 2011 osm vydavatelů žalobu ke komoře pro hospodářsko-soutěžní záležitosti zemského soudu v Kolíně nad Rýnem proti provozovatelům veřejného vysílání ARD a NDR. Jedná se o vydavatele titulů, jako je například Frankurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung, DIE WELT, Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Kölner Stadt-Anzeiger, Rheinische Post, Ruhr Nachrichten a Flensburger Tageblatt. Německý spolkový svaz vydavatelů novin BDZV podpořil jako zastřešující organizace stížnost uvedených vydavatelů.

zdroj: www.bdzv.de