Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Technologie Blockchain si klade za cíl zlepšit svobodu tisku

4. 8. 2016

Technologie Blockchain si klade za cíl zlepšit svobodu tisku

Nová technologie Blockchain, která může ukládat a přenášet data s minimálními náklady, decentralizovaně a zcela bezpečně je v současnosti „horkým“ tématem a hledá si cestu do žurnalistického průmyslu.

Nizozemský startup Publicism vyvíjí nástroj k použití inovativních technologií, které by podporovaly pozitivní změnu ve vydavatelském odvětví. Měla by novinářům umožnit publikování, financování a zabezpečení jejich práce tím, že zaručí anonymitu zdrojů, blogerů i samotných novinářů s cílem podpořit svobodu tisku. Tento projekt získal od Nizozemského žurnalistického fondu dotaci ve výši 50 tis. dolarů.

Blockchain je registr, ve kterém mohou být uložena data a transakce na mnoha serverech bez účasti zprostředkovatelů, jako jsou například banky nebo státy. Pro všechny uživatele vytváří nezfalšovatelnou historii výměn, kterou vede a aktualizuje v reálném čase. „Podstatou Blockchainu je decentralizace,“ řekl Pieter Haasnoot, spoluzakladatel startupu Publicism na Světovém editorském fóru. Lze jej využít k mnoha různým účelům, od finančních transakcí, voleb, pojištění, autorských práv atd. Ale co může udělat pro žurnalistiku?

„Koncept Blockchainu je stejně složitý, jako technologie, která za ním stojí,“ řekl Haasnoot. Zatímco technologie k decentralizaci transakcí již existuje, nikdy nebyla použita v žurnalistickém průmyslu. Proto Publicism usnadní novinářům po celém světě využívání těchto technologií i budováním uživatelsky příjemného rozhraní.

Blockchain v boji za svobodu tisku

Tento projekt si také klade za cíl překonat výzvy, které v současné době vyvíjejí tlak na svobodu tisku. V zemích, kde je svoboda tisku ohrožena je bezpečnost základní životní podmínkou pro novináře, který chce publikovat. Z tohoto důvodu chce Publicism vybudovat systém, ve kterém budou moci tito novináři publikovat pod pseudonymem. Komunikace prostřednictvím této technologie je šifrována tak, že tají identitu odesilatele i příjemce.

Pro vlády, které si chtějí tzv. „došlápnout“ na nepohodlné novináře Blockchain představuje skutečnou výzvu. Decentralizace komunikace i finančních transakcí nemohou být v žádném případě narušeny nebo změněny, protože data budou rozptýlena do velkého množství počítačů. Novinářům také umožní svou práci zázeji financovat. „Zejména v zemích, kde je svoboda tisku ohrožena, jsme na tuto technologii obdrželi mnoho pozitivních reakcí,“ řekl Haasnoot.

Narušení zpeněžení on-line obsahu

Tisk v západní části světa je momentálně ohrožen nedostatkem funkčních obchodních modelů. „S příjmy z reklamy, které směřují spíše do platforem jako je Facebook nebo Twitter, než do zpravodajských organizací, je žurnalistika v ohrožení,“ řekl Haasnoot. K překonání těchto problémů zpeněžení obsahu vytváří Blockchain přímý vztah mezi zpravodajskou organizací a jejich uživateli budováním decentralizovaného systému mikroplateb.

Zatímco systémy mikroplateb jako Blendle, Tipsy nebo Flattr spolupracují s mediálními organizacemi prostřednictvím nabídky „zaplať za jednotlivý článek“, systém Blockchain umožní přímý vztah mezi zpravodajskou organizací a jejich publikem vlastní sítí k provádění těchto transakcí. Může však také umožnit inzerentům, aby se mediálním společnostem vyhnuli a zasáhli spotřebitele například tím, že jim zaplatí za testování svých výrobků.

Nástroj pro nezávislou žurnalistiku

Přímé spojení a schopnost sledovat obsah by mohly být zajímavé atributy i pro nezávislé novináře, řekl na Světovém editorském fóru René van Zanten, generální ředitel Nizozemského žurnalistického fondu, který dotaci udělil. Zanten věží, že tato technologie bude důležitá pro nezávislé novináře: „Bude jim zaručeno, že si budou bez zásahů dalších stran moci říct, jakým způsobem chtějí spolupracovat, publikovat a dostat zaplaceno.“

Zdroj: WAN-IFRA.ORG