Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Veřejná konzultace o snížených sazbách DPH pro elektronické publikace

2. 8. 2016

Veřejná konzultace o snížených sazbách DPH pro elektronické publikace

Cílem konzultace je získat názory zúčastněných stran na úpravu DPH u elektronických publikací (e-publikace). Podle současných evropských pravidel, elektronické publikace jako jsou digitální noviny, musí být zdaněny základní sazbou (určenou daným státem), zatímco u tištěných publikací mohou členské státy uplatňovat nižší nebo dokonce super-sníženou a nulovou sazbu DPH. Evropská komise nyní zvažuje reformy těchto pravidel.

Komise zejména vyhodnocuje, zda se má dát členským státům možnost rozšíření příznivějších sazeb DPH, které mají tištěné publikace i na ty elektronické. Odpovědi na tento dotazník budou posuzovány Evropskou komisí jako součást analýzy možných reformních návrhů, které mají být představeny na konci roku 2016.

Komise v oznámení o veřejné konzultaci zároveň uvádí, že s ohledem na formát uznává rozdíly mezi tištěnými a elektronicky poskytovanými publikacemi, které pro spotřebitele nabízejí stejné obsahy, a systém DPH by měl držet krok s výzvami dnešního digitálního hospodářství.