Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Veřejná konzultace Evropské komise o snížených sazbách DPH pro elektronicky dodávané publikace

27. 7. 2016

Veřejná konzultace Evropské komise o snížených sazbách DPH pro elektronicky dodávané publikace

Dne 25. 7. 2016 byla zahájena veřejná konzultace, jejímž cílem je shromáždit názory podnikatelů, veřejnosti a profesních organizací na zařazení prodeje elektronických knih a periodik do skupiny zboží, na které mohou členské země EU uplatňovat sníženou nebo supersníženou sazbu DPH.

Konzultace běží do 19. 9. 2016.

Důvodem vyhlášení konzultace je připravovaná změna legislativy EU v oblasti DPH pro elektronické publikace.

Členské země EU mají možnost zdaňovat prodej knih, novin a časopisů ve snížené (nad 5 %) nebo výjimečně supersnížené sazbě DPH (do 5 %) nebo nulové sazbě. Na druhou stranu digitální publikace, které jsou dodávány elektronicky mají být zdaňovány základní sazbou DPH.

 Harmonizace sazeb DPH pro elektronicky dodávané služby a speciálně pro elektronicky dodávané publikace je potřebou od roku 2015. Od 1. ledna 2015 se vstoupením v platnost nových pravidel o místě dodání, DPH na veškeré telekomunikace, vysílání a elektronické služby je vybírána podle toho, kde sídlí zákazník, než aby byla vybírána podle sídla dodavatele. Dodavatelé tak již dále nemohou benefitovat z toho, že sídlí v členské zemi EV, kde je sazba nižší.

Pokud vezmeme v úvahu rozdíly mezi tištěnými a elektronicky dodávanými publikacemi vzhledem k formátu, nabízí zákazníkům stejný obsah ke čtení a systém DPH potřebuje uvést do souladu s výzvami dnešní digitální ekonomiky.

Po podrobném zvážení těchto otázek Evropská komise učinila ve svém Akčním plánu DPH 2016 (COM(2016) 148 final) příslib uvádějící, že v roce 2016 zpracuje legislativní návrh, který by členským zemím umožnil aplikovat na elektronicky dodávané publikace stejnou DPH jako pro tištěné knihy a periodika.

Cíli veřejné konzultace je získat názory na:

1. Příslib Evropské komise v jejím Akčním plánu DPH 2016:

- - umožnit členským zemím použití snížené sazby pro elektronicky dodávané publikace

- umožnit členským zemím aplikaci supersnížené nebo nulové sazby DPH.

2. Definici a rozsah pojmu elektronicky dodávaných titulů

3. Možné dopady snížených sazeb na elektronicky dodávané publikace.

Konzultace probíhá prostřednictvím online dotazníků v průzkumné aplikaci EU. Odpovědět lze v angličtině, němčině nebo francouzštině. Přístup k dotazníku je zde

Konzultace by se mělo zúčastnit co nejvíce zástupců vydavatelského průmyslu v Evropě.

zdroj: oběžník Evropského rejstříku transparence