Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výbor na ochranu novinářů CPJ vyhlásil pro rok 2016 vítěze International Press Freedom Award

25. 7. 2016

Výbor na ochranu novinářů CPJ vyhlásil pro rok 2016 vítěze International Press Freedom Award

New York, 18. července 2016 – Výbor na ochranu novinářů ocenil žurnalisty z Egypta, Indie, Turecka a Salvádoru, kteří čelili výhrůžkám, právním postihům i vězení. CPJ ocenilo cenou Burtona Benjamina i Christiane Amanpour, vedoucí mezinárodní korespondentku CNN, za její mimořádný celoživotní přínos při ochraně svobody tisku.

Nositelé ceny IPFA pro rok 2016 jsou:

Mahmoud Abou Zeid, egyptský fotoreportér známý také jako „Shawkan“, který byl zatčen v srpnu roku 2013 při protestech v egyptské Káhiře, v nichž byly zabity stovky demonstrantů.

Malini Subramaniam, indická novinářka na volné noze, která byla napadena a pronásledována poté, co informovala o porušování lidských práv a konfliktu mezi maoistickými skupinami a státními silami v Chhattisgarhu. Začátkem tohoto roku Subramaniam uprchla ze své domoviny poté, co jí bylo opakovaně vyhrožováno a byla též opakovaně obtěžována.

Can Dündar, šéfredaktor tureckého deníku Cumhuriyet, který byl v květnu tohoto roku odsouzen k odnětí svobody na 5 let a 10 měsíců na základě obvinění, že prozradil státní tajemství. Byl obžalován ve spojitosti s reportáží, která uvedla, že se Turecko údajně pokusilo pašovat zbraně syrským opozičním skupinám.

Óskar Martínez, investigativní reportér on-line časopisu El Faro v Salvádoru, který popsal násilí gangů a vraždění ve své zemi. Martínez byl za svou pracovní činnost v ohrožení a CPJ registrovala hrozby proti zaměstnancům El Faro.

„Tito čtyři žurnalisté riskovali svobodu a životy, aby mohli informovat svou společnost i celý svět o kritických zpravodajských událostech“, řekl výkonný ředitel CPJ Joel Simon. „CPJ s hrdostí ocenil tyto novináře, kteří nám tváří v tvář represím a násilí i nadále přinášeli zásadní zprávy,“ dodal na závěr.

Zdroj: cpj.org