Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Brexit zvýšil prodej novin ve Velké Británii

25. 7. 2016

Brexit zvýšil prodej novin ve Velké Británii

Téměř všechny celostátní deníky ve Velké Británii zvýšily svůj prodej v červnu tohoto roku, což je výraz většího zájmu veřejnosti o zprávy o referendu o členství v Evropské unii. Ukazují to nejnovější data.

Historické hlasování o opuštění EU se uskutečnilo 23. černa 2016 a toto téma dominovalo celý měsíc zpravodajské agendě, což se projevilo v posledních datech britského Audit Bureau of Circulation (ABC).

Podle údajů této instituce zabývající se ověřováním nákladu tisku, bylo prodáno navíc 2,7 milionu výtisků novin v červnu 2016. Guardian a Times byly tituly s nejvyšším nárůstem prodeje, protože prodej Guardianu se proti květnu zvýšil o 3,63 % a prodej Timesů o 2,51 %.

„Spotřebitelé se obrací na důvěryhodné značky – zejména na BBC a kvalitní noviny – zejména v dobách krizí, nebo pokud je třeba hloubkový komentář.“ konstatoval Douglas McCabe, analytik Enders, ve svém komentáři pro Financial Times.

„Mohli bychom uvažovat o sociálních médiích a televizních diskusích jako kritických médiích ve vztahu k referendu, ale v mnoha ohledech se jednalo o novinovou akci,“ dodal.

Podle Guardianu, mezi ostatní velké noviny, které vykázaly nárůst prodeje, patřily také nedělníky, jako je Observer (+8,42 %), the Sunday Times (+3,67%) a Sunday Telegraph (+3,23%).

Daily Telegraph zvýšil svůj jen mírně o 1,12 %, Daily Mail jen o 0,28%, ačkoliv jeho sobotní vydání, Mail on Sunday, si vedly lépe s nárůstem o 0,75 % proti květnu.

Vydavatelé se mohou také cítit povzbuzeni čísly o ABC o online čtenosti, která ukázala měsíční nárůst značky Mail Online proti předchozímu měsíci o 7,88% na víc než 15 milionů.

Digitální stránka Guardianu, theguardin.com, potvrdila své postavení druhé největší online zpravodajské stránky ve Velké Británii s 10,3 milionu návštěvníků a nárůstem o 15,48%). Následována byla Telegraphem (+29,5 % na 5,6 milionu návštěv) a Mirror Group (+8,38 % na více než 5 milionů).

Avšak největší nárůst vykázal Independent s meziměsíčním zvýšením o 43,77 % a celkovou denní návštěvností 4,38 milionu. Zajímavé je, že tento vývoj následoval po té, co se deník rozhodl přejít jen na digitální verzi.

zdroj: www.warc.com