Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Barva a velikost zvyšují zaznamenání

21. 7. 2016

Barva a velikost zvyšují zaznamenání

Velko formátové novinové inzeráty dosahují větší zaznamenání, než malé formáty. Ale velikost a barva nevyvolávají jen větší sílu působení, ale také sympatie.

Reklama potřebuje pozornost. Nejen vlastní reklamní sdělení rozhoduje o tom, jak silně bude reklama zaznamenána. Také tvar hraje velkou roli z hlediska zaznamenání.

Velké inzeráty dosahují velkou účinnost

Kdo chce mít co nejvíce působivé inzeráty, musí tím víc investovat. Neboť zaznamenání inzerátu stojí a padá také s prostorem, která zaujímá. Malý černobílý inzerát o velikosti 1/10 strany dosahuje průměrné zaznamenání 31 procent. U inzerátu čtvrtinového  dosahuje tato hodnota 48 procent – ve srovnání s menším inzerátem je to zisk 55 procent.

Ve formátu 2/3 strany a větší dosahuje černobílý inzerát takto průměrně 69 procent pozornosti ze strany čtenářů. Větší inzeráty poskytne takto nárůst pozornosti o 123 procent ve srovnání s malým inzerátem. Ale nejen to: velko formátové inzeráty působí silněji, výmluvněji a v očích čtenáře korespondují s významem inzerenta.

Barva se vyplatí

Také při nasazení barvy zvýší inzeráty své zaznamenání. Již jedna jediná dodatečná barva , ale především nasazení celé barevnosti činí malé inzeráty zaznamenávanějšími. Zachycení jednoho malého inzerátu ve formátu 1/10 stránky vzroste průměrně na 68 procent.

Celkově platí, že velké barevné inzeráty nejen významně silněji padnou do oka. Jsou ale také pozorovateli hodnoceny jako sympatičtější a působí tímto způsobem také na hodnocení inzerujícího podniku.

Tyto výsledky jsou výsledkem více než 580 provedených copytestů zahrnujících 9 000 analyzovaných novinových inzerátů, které realizovala německá novinová marketingová společnost ZMG.

zdroj: www.die-zeitungen.de