Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Po 25 letech zdanění se kalifornské noviny vrací k daňovému osvobození

19. 7. 2016

Po 25 letech zdanění se kalifornské noviny vrací k daňovému osvobození

Když stát Kalifornie upadl v roce 1990 do recese, zákonodárci hlasovali pro orzšíření daně z obratu také pro noviny a další zboží, aniž by dbali stížností zástupců novinového průmyslu, že toto opatření je nespravedlivé a zároveň porušuje právo na svobodu vyjadřování.

Dřívější několikeré návrhy na zrušení daně propadly. Ale nyní, čtvrt století později, je stát připraven zrušit víc než polovinu zdanění připadajícího na noviny na základě poznání masivního pohybu v obchodních modelech novinového odvětví.

Průzkum ukazuje, že nejméně 53 procent celkových cen předplatného novin připadá na digitální obsah, a proto je nezdaněné. Revidované opatření je výsledkem měsíců jednání mezi státním Úřadem pro sjednocení a vydavateli novin.

Představitelé odvětví říkají, že změna je dlouho očekávaná.

„Hodnota není na stránkách papíru. Je ve skutečnosti za ním,“ řekl Nikki Moore, právní rádce Kalifornské asociace vydavatelů novin. „Celá nová norma tento fakt uznává.“

Nový výklad bude podporovat spravedlnost a budou z ní mít prospěch daňoví poplatníci, uvedla zpráva zpracovaná zaměstnanci Úřadu pro sjednocení minulý měsíc, která zdůrazňuje „rostoucí zaměření na digitální obsah v novinovém odvětví“.

Předplatitelé by však neměli očekávat nižší účty potom, co změna vstoupí v platnost po 1. říjnu 2016. Vydavatelé si raději ponechají 53 centů na dolar ze snížení daně, než aby je pustili zákazníkům ve formě mírně sníženého předplatného, řekl Moore.

„V současném klimatu noviny potřebují každý dolar, který mohou získat. Pomůže to tomu, že se tištěné a digitální produkty mohou udržet, uvedl.

Není úplně jasné, co mohou noviny získat – a stát ztratit – na příjmech.

Zpráva pracovníků za poslední měsíc uvádí, že nový výklad se odrazí v nepřímých nebo zprostředkovaných nákladech vlády. Úřad pro finance guvernéra Jerryho Browna se ke změně pravidla nevyjádřil.

Bezplatné noviny a mnoho týdeníků je zatím osvobozeno od daně z obratu. Prodej novin v automatech a pultový prodej novin nadále bude zdaněn plnou sazbou.

V dubnu 2015 analýza odhalila, že kalifornští podnikatelé označení za vydavatele novin přispěli 874 miliony dolary zdanitelných prodejů do rozpočtu za finanční rok končící 30. června. To by znamenalo asi 50 milionů dolarů v daňových příjmech státu.

Členka daňového výboru od roku 2004 Betty Yeeová poznamenala, že příprava nového opatření trvala měsíce. Jak uvedla, je třeba celková rekonstrukce státního daňového systému. Její úřad nedávno zveřejnil zprávu na toto téma.

Pravilo o zdanění novin, řekla Yeeová, je symbolem těch věcí, které musí být revidovány.

Noviny bývaly osvobozeny od obratové daně, ale když stát v roce 1991 čelil schodku ve výši 14,5 miliardy dolarů, guvernér Pete Wilson a zákonodárci hledali způsob, jak odstranit rozdíl mezi příjmy a výdaji. Mezi ně patřilo: rozšíření daně na noviny a časopisy, cukrovinky a některé další výrobky. Daň vstoupila v platnost od července 1991.

V roce 1992 byla snížena obratová daň na cukrovinky, balenou vodu a snacky. Zákonodárci byl také obnoven statut vyloučení ze zdanění pro stovky bezplatných novin.

Odstranění daně pro všechny noviny se ale nepodařilo dosáhnout, i když se o to snažila města, kraje a učitelské odbory.

„Nikdo, kdo se s kalifornskou daní z obratu seznámí, ji nepovažuje za příklad racionální politiky a státní daňová politika ve vztahu k novinám je proto neobhajitelná, napsal v roce 1998 Tom Newton, dlouholetý výkonný ředitel vydavatelské asociace. „Největší ironií je, že státní daňová politika přikládá větší hodnotu osvobození nevyžádané pošty, než zdanění novin.

Nové balíčky předplatného se vyvinuly od té doby a obsahují směs tištěných a digitálních produktů, jako je dodávka v některých dnech a přístup k elektronickým vydáním a webovému obsahu.

 Sacramentská společnost McClatchy, která vlastní titul The Sacramento Bee a čtyři další deníky v Kalifornii patří mezi společnosti, které platí státu daň z obratu. Daniel Schaub, korporátní ředitel pro rozvoj čtenářů sdělil, že nové opatření vytvoří rovné prostředí mezi novinami a jinými nezdaněnými zdroji zpravodajství.

„Našich pět titulů v Kalifornii odvedlo dobrou práci při budování své digitální distribuce,“ řekl.

zdroj: zpráva WAN-IFRA