Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Noviny ztrojnásobují efektivitu reklamních kampaní

15. 7. 2016

Noviny ztrojnásobují efektivitu reklamních kampaní

Jak uvádí nejnovější britský výzkum, inzerenti, kteří se vrací zpět k reklamě v novinách, dosazují vyšší efektivity. Nová studie zpracovaná konzultační agenturou Benchmarketing zabývající se efektivitou, pro britskou novinovou marketingovou agenturu Newsworks vychází z 500 ekonometrických modelů a ukazuje, že reklama za použití novin celkově zvyšuje návratnost investic až trojnásobně.

Zástupci inzerentů a agentur uvítali zjištění této studie, která uvádí, že inzerenti chtějící maximalizovat efektivitu se potřebují vrátit na úroveň výdajů z roku 2013.

Lorna Tilbianová, výkonná ředitelka a vedoucí médií v Numis Securities, řekla, Kyvadlo se vyhnulo příliš do strany, a proto musí dojít k rovnováze ve středu – digitální je vše, ale všechno není digitální!

Studie, která byla tento měsíc poprvé prezentována na Newsworksem pořádaném summitu o efektivitě, poskytuje tvrdá data o tom, jaký dopad mají noviny na reklamní kampaně. Výsledky ukazují, že noviny zvyšují celkovou efektivitu kampaní a podporují tak vlastně ostatní média. Zdvojnásobují efektivitu televizních kampaní a v případě online plošné kampaně ji činí dokonce čtyřnásobně efektivnější.

Claire Harrison-Church, vedoucí marketingu Asda, sdělila: Noviny jsou kruciální částí mediálního marketingového mixu Asda, protože nám poskytují vlivnou a flexibilní platformu, kterou užíváme k informování a inspirování našich zákazníků. Nejvyšším cílem naší komunikace je dosáhnout návratu a tato rozsáhlá studie nám umožňuje pokračovat v investování s jistotou. Obchodníci vědí, že přidání novin do kampaně zvyšuje efektivitu jiných médií – zde máme důkaz, že to tak je.

Tom George, předseda IPA Media Futures Group a předseda MEC pro Velkou Británii a severní Evropu, řekl: Je dobré vidět novinový průmysl spolupracující na této důležité otázce podporovat výzkum, který odvětví chrání proti některým negativním trendům na trhu. Existuje reálná poptávka po potvrzení efektivity novinové inzerce.

Rufus olins, CEO Newsworks, řekl: Inzerenti, kteří chtějí nejlepší návrat jejich investic, by měli studovat tato data. Je jasné, že noviny podporují jiná média stejně, jako vykazují silnou roli sami o sobě. Spustit kampaň bez novin je jako zkoušet upéct dort bez pečícího prášku.

Na základě porovnání jednotlivých sektorů výzkum zjistil, že přidání novin do kampaně zvyšuje efektivitu až 5,7 krát u financí, třikrát u cestování, 2,8 krát u maloobchodního prodeje, 1,7 krát u automobilů a 1,2 krát u FMCG.

Studie návratnosti investic vytváří část z rozsáhlého programu Newsworks zaměřeného na efektivitu, který zahrnuje analýzy databanky IPA prováděné Peterem Fieldem, multiplatformní testování zdraví značek prováděné BDRC Continental a speciální microsite zaměřenou na efektivitu. Na Newsworks Effectiveness Summitu byly 13. 7. 2016 představeny celkem tři studie.

Metodika

Studie byla provedena Benchmarketingem, což je součást Omnicom Media Group vedená respektovanou odbornicí na efektivitu Sally Dickersonovou. Zahrnuje meta analýzu dat z 500 ekonometrických modelů vytvořených v průběhu posledních 5 let a zahrnujících šest různých komoditních skupin

 

zdroj: www.newsworks.org.uk