Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výdělečný model Adblock Plus byl německým soudem shledán nezákonným

28. 6. 2016

Výdělečný model Adblock Plus byl německým soudem shledán nezákonným

Německý soud podal v pátek pomocnou ruku vydavatelství Axel Springer – domovskému vydavatelství titulů Business Insider, Bild a Die Welt – v boji proti blokátorům inzerce, které si mohou uživatelé nainstalovat na svých počítačích nebo mobilních zařízeních, aby zabránili zobrazování reklamy.

Odvolací soud v Kolíně nad Rýnem v Německu v pátek zakázal německé start-upové firmě Eyeo, mateřské společnosti Adblock Plus, účtování poplatku pro Axel Springer za zařazení na whitelist akceptovatelných inzerátů. Tzv. whitelist umožňuje společnostem, které předloží inzerci firmě Eyeo, a ona ji nebude považovat za rušivou nebo obtěžující, zobrazit inzeráty uživatelům Adblock Plus. Velké subjekty, jako jsou Google nebo Criteo jsou zpoplatněny 30 % z dodatečných příjmů vytvořených tím, že tyto reklamy jsou na whitelistu.

Nyní německý odvolací soud rozhodl, že Axel Springer nemusí platit za zařazení na tzv. whitelist, což by mohlo přinést vlnu dalších žalob subjektů spolupracujících s Eyeo. Podle posledních zpráv (PageFair a Adobe) v Německu užívá nějaký systém blokující reklamy 25,3 % uživatelů internetu.

Claas-Hendrik Soehring, vedoucí obsahu a komerčního práva ve společnosti Axel Springer zaslal Business Insideru toto prohlášení: „Svým rozhodnutím soud poslal blokátorům reklamy jasný signál. Žurnalistika stojí peníze a musí mít možnost samofinancování prostřednictvím reklamních výnosů, ať už ve světě off-line nebo v digitálním prostoru. Nebudeme akceptovat nezákonné vměšování do našich ústavně zaručených svobod při tvorbě mediálních produktů, především pak „vysekávání“ inzerátů z naší digitální mediální nabídky. Jsme velmi rádi, že soud shledal obchodní model Adblock Plus nelegálním, a pokud to bude nezbytné, budeme naše pozice reprezentovat i u Spolkového soudního dvora.“

Společnost Eyeo ve svém blogu uvedla, že se proti rozhodnutí soudu hodlá odvolat. „Jsme přesvědčeni, že spolkový soudní dvůr toto rozhodnutí zvrátí.“ Odvolací soud rozhodl, že nemá proti blokacím reklamy námitek, ale souhlasil s tím, že seznam akceptovatelných reklam je v rozporu s německým právem proti nekalé soutěži.

Zdroj: www.businessinsider.com