Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Platformy sociálních médií jsou pro více než polovinu konzumentů zpravodajství otázkou první volby

16. 6. 2016

Platformy sociálních médií jsou pro více než polovinu konzumentů zpravodajství otázkou první volby

Podle nového průzkumu Ústavu pro studium žurnalistiky Reuters (RISJ), se více než polovina spotřebitelů on-line zpravodajství pro informace obracejí na sociální sítě, jako Facebook, YouTube nebo Twitter spíše než na tradiční poskytovatele mediálních obsahů. 

Tento trend je poháněn akcelerací užívání chytrých telefonů – 53 % jejich uživatelů potvrdilo, že svá kapesní mobilní zařízení využívá pro přístup ke zpravodajským obsahům. Posun k používání chytrých telefonů také snížil využívání tradičních zpravodajských serverů, které se mnohdy pomalu načítají a spotřebovávají příliš mnoho předplacených dat. To zasazuje další ránu tradičním novinám, které jsou již delší dobu decimovány poklesy nákladu a reklamních příjmů.

Autoři této zprávy tvrdí, že strukturální posun povede ve vydavatelském sektoru k většímu úbytku pracovních míst a zpravodajské organizace se budou přesouvat spíše do prostředí on-line. Začátkem letošního roku ESI Media, majitel britského celostátního deníku The Independent zastavil tisk a zaměřil svou pozornost na digitální čtenáře.

Ředitel RISJ Rasmus Kleis Nielsen řekl: „Posun směrem k více rozptýlenému prostředí nabízí vydavatelům v nebývalém měřítku možnost oslovení nových publik, nicméně lidé stále častěji získávají zprávy prostřednictvím platforem třetích stran, a pro většinu vydavatelů bude stále těžší vystoupit z davu a vydělávat peníze.“

Zpráva také ukázala na rostoucí vliv společnosti Facebook, vzhledem k tomu, že 44 % respondentů sociální sítě využívají ke čtení, sledování a sdílení každý týden. Generální ředitel The New York Times Mark Thompson řekl, že zatímco byla popularita sociálních sítí vydavatelům prezentována jako příležitost ke zvětšení jejich internetového publika, digitální výnosy to spíše ztěžovalo. „Pro mnoho zpravodajských vydavatelů přichází období temna,“ řekl. „Vydavatelé disponují mnohem menší kupní silou, dokonce i ti největší z nás jsou mezi giganty jako Facebook nebo Google velmi malincí,“ dodal  Thompson.

Zdroj: Financial Times