Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Pět zásad pro obnovení důvěry v profesionální žurnalistiku

15. 6. 2016

Pět zásad pro obnovení důvěry v profesionální žurnalistiku

Předsednictvo World Editors Forum (WEF) na svém zasedání na Světovém novinovém kongresu v kolumbijské Cartageně schválilo pět zásad, které by měly pomoci při obnově důvěry v profesionální žurnalistiku.

Prezident WEF Marcelo Rech požádal redaktory na celém světě, aby těchto pět zásad přijali jako způsob, jak dostat žurnalistiku na další úroveň. „S ohledem na současnou situaci, kdy je snadné sdílet nepravdivé a zkreslené informace, musíme profesionální žurnalistiku umět rozlišit a zajistit jí větší společenské uznání. V této další úrovni je hledání pravdy – základního kamene žurnalistiky důležitější, než kdykoli před tím,“ řekl Rech.

Pět zásad:

1.      Ve světě zahlceném informacemi jsou důvěryhodnost, nezávislost, přesnost, profesionální etika, transparentnost a pluralita hodnotami, které upevňují důvěrný vztah s publikem.

2.      Žurnalistika vyšší úrovně se od ostatních obsahů odlišuje kvalitním ověřováním materiálů, které cirkulují na sociálních sítích. Bere na vědomí sociální média jako zdroj informací pro další ověřování faktů a jako platformu pro využití profesionálního obsahu.

3.      Posláním žurnalistiky na této vyšší úrovni je pozitivně sloužit společnosti tím, že poskytuje vysoce kvalitní ověřené informace a buduje zpravodajskou značku jako původce důvěryhodného a certifikovaného obsahu.

4.      Podmínkou žurnalistiky na vyšší úrovni je, že jde nad rámec základních faktů a umožňuje a podporuje hlubší analýzu, kontextuální a investigativní zpravodajství, informované vyjádření názorů a posun od pouhého poskytování zpráv ke zprostředkování vědomostí.

5.      Vyšší stupeň žurnalistiky by měl být veden důvěrou a hlavními zásadami sociální relevance, oprávněným zájmem a pravdivostí.

Ethical Journalism Network (EJN) tyto zásady schválila. Její ředitel Aidan White řekl: „Usilovat o posílení role redaktorů a jejich klíčové úlohy při přeměně žurnalistiky je nezbytným základním kamenem nové informační krajiny. Z prosazování těchto zásad nemáme žádné obavy, jsou inspirací pro zodpovědnou komunikaci a svobodu projevu.“

Zdroj: http://blog.wan-ifra.org/