Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | (R)evolution of Europe´s Press – termín konání se blíží

28. 6. 2016

(R)evolution of Europe´s Press – termín konání se blíží

Jak už jsme dříve informovali, proběhne 1. července 2016 v polské Wroclawi konference (R)EVOLUTION OF EUROPE´s PRESS pořádaná polskou asociací vydavatelů IWP, EMMA a aliancí dalších organizací novinářů a vydavatelů, mezi něž patří také Unie vydavatelů.

Tématem konference bude, jak vývoj na politické, tržní a technologické úrovni ovlivňuje svobodný, nezávislý, rozmanitý a dynamický tisk v celé Evropě.

Jednání se aktivně zúčastní na 100 představitelů politiky, žurnalistiky, nevládních organizací vydavatelů, kteří představí svobodu tisku jako základní pilíř demokracie.

Program bude rozdělen do dvou workshopů kolem kulatého stolu s názvy:

1. Změna politických priorit v Evropě a její důsledky pro svobodu tisku

- vlády spoléhají na vágní koncepce, jako jsou antiteroristické zákony, legislativa o pomluvě nebo nenávistných projevech, aniž poskytly alespoň malou právní jistotu novinářům a vydavatelům,

- Udržitelné financování svobodného a nezávislého tisku je ohroženo přímým nebo nepřímým dopadem národní a EU legislativy (daňová politika, autorské právo, obchodní tajemství, ochrana dat),

- limitovaná schopnost vlád chránit novináře a média před akcemi nevládních hráčů.

2. Technologické inovace a jejich důsledky pro svobodu tisku

- schopnost vlád uzavírat obsah, uživatele apod,

- sociální média zprostředkující kontakt mezi obsahem a uživateli podle svých vlastních pravidel,

- autocenzura z důvodu malé ochrany v digitálním prostředí.

Cílem je vytvořit nový pohled na diskusi o svobodě tisku v Evropě.

Program bude vysoce interaktivní, takže budou mít možnost se v rámci kulatých stolů setkat všichni účastníci. Závěry konference budou předmětem jednání následující Future Media Lounge v Evropském parlamentu v září 2016 a stanou se také základem publikace, jejímž cílem je stimulovat debatu v rámci širší sítě po celé Evropě.

Účastnický poplatek 250 Euro.

Webová stránka konference