Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Světové trendy na novinovém trhu 2015

14. 6. 2016

Světové trendy na novinovém trhu 2015

První den jednání 68. světového novinového kongresu a dalších akcí pořádaných WAN-IFRA v kolumbijské Cartageně se jejich účastníci seznámili se zprávou World Press Trends 2015 o globálním vývoji novinového trhu.

Výroční zpráva WAN-IFRA World Press Trends (WPT) odhaluje množství poznatků o trendech, včetně faktu, že čtenáři dnes přináší většinu příjmů deníků. Dále jsou shrnuty hlavní poznatky uvedené ve zprávě.

Data WPT ukazují, že noviny v roce 2015 vygenerovaly odhadem 168 miliard dolarů ze svého prodeje i na inzertních příjmech. 90 miliard dolarů (53 procent) pocházelo z prodeje tištěného a digitálního obsahu a 78 miliard pocházelo z inzerce.

Spolu s časopisy je periodický tisk třetím největším kulturním a kreativním odvětvím a společně vytváří asi 2,9 milionu pracovních míst v celém světě. Celkové příjmy novin v roce 2015 meziročně poklesly o 1,2 % a v pětiletém srovnání o -4,3 %.

Více než 2,7 miliardy dospělých čte ve světě tištěné noviny. Čtení digitálního obsahu novin stoupá a v některých nejvyspělejších zemích překonala čtenost na digitálních platformách počet čtenářů tištěných verzí. Analýza WPT odhaduje, že nejméně 40 procent globálních internetových uživatelů čte noviny online.

Výzvou pro odvětví zůstává kombinované měření zásahu a vlivu novinového obsahu na všech platformách prostřednictvím nové metriky.

Průzkum ukázal, že:

Pro mnoho vydavatelů platí, že jsou mobile-first, ale někteří jsou už i mobile only.

- Celosvětový trh smartphonů zaznamenal celkový počet 1,4 miliardy kusů dodaných v roce 2015, což znamenalo rekordní roční počet, takže v současné době vlastní smartphone přibližně 30 % světové populace.

- Růst mobilních zařízení představuje ohromnou příležitost pro noviny a novinové značky. Ve Spojených státech je více než 80 % lidí uživateli digitálního novinového obsahu a více než 70 % Australanů a Kanaďanů čte noviny prostřednictvím digitálních zařízení. Zásah novinových značek na online médiích, tabletech a mobilech představuje ve Velké Británii 70 % populace. Podle Newspaper Association of America, více než polovina amerických digitálních novinových čtenářů používá jen mobilní zařízení (smartphony a tablety) pro čtení digitálního obsahu novin.

- Podle com Score top 10 digitálních médií v USA má průměrně 37 % čtenářů, kteří navštěvují jejich obsah jen pomocí mobilů a dalších 31 %, kteří jej navštěvují mobilním zařízením i online. Na trzích jako je Francie, Německo, Japonsko, Austrálie a Kanada více než třetina dospělé populace používá mobily pro přístup ke zpravodajskému obsahu a toto číslo rychle roste.

- Návštěvnost prostřednictvím desktopů dále klesala. Čas sledování prostřednictvím smartphonů nyní překračuje užívání přes počítače v USA, Kanadě, Velké Británii a Itálii.

- Rostoucí počet smartphonů a tabletů také podporuje užívání intenzivních datových aplikací, jako je video. Firma Cosco předokládá 66 % meziroční nárůst mobilního užití dat do roku 2019. V rámci věkové skupiny 16-34 let téměř 95 procent sleduje video, ale i ve vyšších věkových skupinách, například podle Global Web Index ve věkové skupině 55 až 64 let, 8 z 10 osob sleduje video. Osm až 9 miliard videí denně je sledováno na Facebooku, 8 miliard za den na Snapchatu, 4 miliardy na Youtubu.

- Užití aplikací ve Spojených státech představuje 75 procent mobilní sledovanosti. Top pět aplikací zahrnuje 88 procent času uživatelů při práci s aplikacemi, jak uvádí comScore. Avšak, čas uživatelů na smartphonech je široce rozložen na sociální média a zábavné značky.

- Podle comScore, mnoho tradičních velkých vydavatelů tisku zaznamenalo v roce 2015 více než 20 % nárůst online návštěvníků způsobený nárůstem počtu mobilů. The Washington Post vykázal meziroční růst počtu uživatelů o 78 % a Dow Jones & Company vydávající Wall Street Journal nárůst o 58 %.

 

Příjmy z digitálního prodeje obsahu rostou

- Prodej tiskových jednotek vzrostl v roce 2015 globálně o 4,9 % a za posledních 5 let o 21,6 procenta. To je především výsledkem růstu prodeje v Indii, Číně a jinde v Asii, jako výsledku šířící se gramotnosti, ekonomického růstu a nízkých nákladů na výtisk. Indie a Čína společně představovaly udivujících 62 % globálního denního tištěného nákladu novin v roce 2015, což je ve srovnání s rokem 2014 nárůst o 3 %.

- Náklad rostl v roce 2015 v Asii meziročně o 7,8 procent, v Severní Americe poklesl o 2,4 procenta, o 2,7 procent poklesl v Jižní Americe, o 2,9 procenta poklesl na středním východě a v Africe, o 4,7 procenta v Evropě a o 5,4 procenta Austrálii a Oceánii. Za posledních 5 let vzrostl počet prodaných deníkových jednotek o 38,6 procenta v Asii, ale jinde poklesl – o 1,2 % na Středním Východě a v Africe, o 1,5 procenta v Latinské Americe, o 10,9 procenta v Severní Americe, o 23,8 procenta v Evropě a o 22,3 % v Austrálii a Oceánii.

- Příjmy z digitálně šířeného nákladu stále rostou o dvojmístné hodnoty. V roce 2015 se zvýšily o 30 procent a za posledních pět let dokonce o 547 procent. S příjmy vyššími než 3 miliardy dolarů je digitální prodej novin v řadě zemí na startu k tomu, aby překonal ztráty z prodeje tištěných novin. Z online uživatelů zpravodajského obsahu v zemích, kde byla situace zkoumána, asi každý pátý platí za online zprávy.

- Na nejrozvinutějších trzích, zejména regionálních a lokálních, jsou prodeje tiskových produktů stabilizované, což je předpokladem širokého mixu produktů. Mnoho úspěšných tiskových produktů jsou menší komunitní anebo speciálně zaměřené tituly, které směřují k uspokojení potřeb a požadavků různých specifických čtenářských skupin.

Tisku se vyplácí, když vydavatelé diverzifikují své produkty a zdroje příjmů

- Jak bylo uvedeno dříve, v roce 2015 odvětví získalo příjmy ve výši 90 miliard dolarů za prodej tištěného a digitálního obsahu a 78 miliard z tiskové a digitální reklamy. Údaje o globálním novinovém trhu ukazují, že více než 92 procent všech novinových příjmů dosud pochází z tisku. Sedm největších novinových trhů je v současné době v USA, Japonsku, Německu, Číně, Velké Británii, Indii a Brazílii. Představuje přitom víc než polovinu globálních příjmů z novin a asi 80 % denního nákladu novin.

I když digitální reklama zatím reprezentuje jen malou část celkových novinových příjmů, odvětví dosáhlo jeho růstu jako významného zdroje příjmů v budoucnosti. V roce 2015 příjem zrostl o 7,3 procenta a za posledních pět let o 51 procenta, jak uvádí PricewaterhouseCoopers Media & Entertainment Outlook.

Hlavními, kdo přispívá k růstu digitálních inzertních příjmů, jsou sociální média a technologické společnosti. Google představuje největší podíl – 67 miliard dolarů zahrnujících příjmy Google Search a You Tube. Google zavedl linky pro mobilní aplikace, aby učinil mobilní obsah dostupným pro vyhledávání. Dodatečně se zaměřuje na zvýšení svých příjmů z video reklamy na YouTubu a z programatických reklamních platforem. V roce 2015 pocházelo 13 miliard reklamních příjmů Facebooku (80 procent z celku) z mobilních médií, což je víc než jeho nedávný růst pocházející z jeho nativních mobilních aplikací. I v Číně hlavní sociální platforma Tencent a Baidu a jejich vyhledávací systém získaly 56 procent z nárůstu hlavních společností na online trhu.

- Celkové internetové reklamní příjmy v roce 2015 dosáhly 170 miliard dolarů. Celkový potenciál odvětví zůstal nenaplněn, neboť spotřebitelé začali využívat adblocking , aby překonali svou frustraci z dopadu reklamy na načítání stránek a přenos dat. Programatická reklama rostla rychle a dosáhla více než polovina objemu digitální reklamy na rozvinutých trzích je dnes obchodována automaticky, což otevírá cestu k lepšímu cílení prémiové reklamy. Protože automatický obchod může být skutečně velkým přínosem pro vlastníky médií, spotřebitele i inzerenty, jedná se o jiný případ, kde jako obor potřebujeme injekci kvalitativních měřítek v rámci algoritmu: důvěra, kontext a design. Obchodování, které nadále ignoruje tato měřítka, riskuje, že spustí čistě krátkodobá plánovací a obchodní rozhodnutí, která mohou nakonec poškodit značky a stlačit ceny dolů.

- Podle poslední zprávy PageFair nejméně 419 milionů lidí (22 % procent ze všech uživatelů smartphonů na světě) blokuje reklamu na mobilním webu. Rozsah adblockingu na mobilním webu se v roce 2015 globálně zvýšil o 90 %. První programy nyní blokují reklamu v aplikacích a platformách jako Spotify, Facebook, Instagram a Apple News.

„Pokud jde o adblocking, musíme čelit faktu, že jsme silně přispěli k negativní reputaci digitální a mobilní reklamy“, řekl Peyregne. „Ale tato krize obsahuje semena nové příležitosti. Obava z adblockingu nabízí vydavatelům velkou příležitost jak znovu promyslet kulturu uživatelů, vede je k redefinování toho, jak reklamní výkon a sledování skutečně funguje a jak uplatňujeme znalosti o našich uživatelích, abychom zlepšili produkty a vlastní zkušenost.

TV ukusuje velký díl reklamy, ale internet a mobilní média získávají další část

- Podle dat Zenith Optimedia, televize dále spravuje největší podíl globálních reklamních příjmů, přibližně v rozsahu 37 procent, následována pevným a mobilním internetem s téměř 30 procenty, novinami s 12,7 procenta, časopisy s 6,5 procenta, outdoorem a rozhlasem s asi 7 procenty a kinoreklamou s 0,6 procenta.

- Tisková reklama celosvětově poklesla v roce 2015 o 7,5 procenta a za posledních pět let o 24 %. Od svého počátku v polovině 90. let internetová reklama (na pevné i mobilní síti) vzrostla principiálně na stejný rozsah, jako má tisk. Internetová reklama na pevné a mobilní síti v roce 2015 vzrostla o 18,7 procenta a o 102 procent za posledních 5 let.

- Tisková novinová reklama vzrostla jen v Latinské Americe o mírných 0,3 % ale poklesla ve všech ostatních regionech: -15,5 % v Austrálii a Oceánii, 9,7 % v Asii a Pacifiku, 7,2 % v Severní Americe a o 6,2 % v Evropě.

WPT jsou hlavním zdrojem dat o novinovém trhu a trendech jeho vývoje v globálním měřítku. Zpráva je vydávána od roku 1989. Data jsou součástí interaktivní databáze a roční zprávy, obojí je k dispozici členům WAN-IFRA bezplatně. Databáze obsahuje individuální zprávy z jednotlivých zemí a agregovaná data a trendy o nákladech, čtenosti, inzerci, digitálním publikování a řadu dalších informací. Za léta 2006 až 2015 obsahuje databáze informace ze 70 zemí.

zdroj: tisková zpráva WAN-IFRA