Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Začal 68. světový novinový kongres V Cartageně

13. 6. 2016

Začal 68. světový novinový kongres V Cartageně

V kolumbijské Cartageně včera začal za účasti více než 700 delegátů z celého světa 68. světový novinový kongres, 23. světové fórum šéfredaktorů a 26. světové fórum o novinové inzerci. V rámci zahajovacího ceremoniálu byl vyhlášen laureát prestižní mezinárodní ceny udělované za přínos při prosazování svobody tisku Zlaté pero svobody ruskému novináři Dmitriji Muratovovi, šéfredaktorovi významného ruského nezávislého listu Novaja Gazeta. Cena mu byla udělena za dlouholeté udržování nezávislého obsahu listu a velké oběti, které proto přinesl osobně on i všichni novináři uvedeného titulu.

Z důvodu nemoci převzal cenu zástupce šéfredaktora Sergej Sokolov, který se slavnostního zahájení kongresu zúčastnil. Účastníci shlédli videopozdrav, v němž se D. Muratov vyjádřil k obtížnosti prosazování svobody tisku v Rusku, když uvedl, že je 5 procent obyvatel v této zemi považuje svobodu médií a klíčovou hodnotu, kdežto 80 % věří, že hlavním problémem v Rusku je chudoba. Velmi málo lidí si tyto dvě věci spojuje...“.

Zlaté pero svobody tisku je cena udělovaná WAN-IFRA od roku 1961 k ocenění významných akcí osob, skupin nebo institucí za přínos pro svobodu tisku.

Novaja Gazeta je popisována jako jediné kritické médium s celostátním vlivem v dnešním Rusku. Vyznačuje se hloubkovou investigativitou citlivých témat, jako je korupce na vysokých místech, porušování lidských práv a používání násilí. Proto byla předmětem notorického zájmu oficiálních orgánů a jimi řízené cenzury.

Novaja Gazeta vychází od roku 1993. Na její založení poskytl mimo jiné prostředky ze své nobelovské ceny M. Gorbačov. Nyní je list vlastněn především svými autory. Od založení bylo zabito 6 novinářů titulu za podezřelých okolností. K nejznámějším patří případ zastřelené novinářky A. Politkovské.

zdroj: tisková zpráva WAN-IFRA