Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Noviny jsou neoblíbenějším informačním médiem

10. 6. 2016

Noviny jsou neoblíbenějším informačním médiem

Deníky a týdeníky jsou nejoblíbenějším media typem, pokud jde o pravidelné poskytování informací. Ukazuje to výzkum mediální konzumace a reklamní účinnosti v Rakousku. Výzkum, který potvrzuje tento závěr, provedla v lednu až květnu 2016 rakouská výzkumná agentura P8 Marketing.

79 % obyvatel Rakouska uvedlo, že považuje noviny za neoblíbenější informační zdroj. Dalšími médii jsou televize s 73 %, online média se 70 % a sociální média s 47 %. Ve věkové skupině 18-29 let byla uvedena online média (online portály) jako nejdůležitější informační zdroj. Na dalším místě byla uvedena sociální média jako Facebook, Twitter a další.

I přes velké využívání sociálních sítí v rámci mladých cílových skupin, vykazují sociální média problém z hlediska důvěryhodnosti.  Na otázku, kterému informačnímu zdroji nejvíce důvěřují, se umístila sociální média ve všech věkových cílových skupinách na posledním místě. Z hlediska důvěryhodnosti vedly deníky a týdeníky následované rozhlasem a pak televizí. Také důvěra v digitální média není velká. Sedm z deseti dotázaných například uvedlo, že se cítí špionována Googlem. V případě Facebooku to uvedlo 62 % dotazovaných.

Zakladatel P8 Marketing Georg Hofherr uvedl: Reklama je je neúčinnější v důvěryhodném prostředí. Věrohodnost a důvěra jsou proto rozhodujícími parametry a plédoval pero klasické kanály v rámci komunikačního mixu při mediálním plánování. Na otázku o akceptaci reklamy uvedlo 84 % dotazovaných, že reklama na smartphonech jim mírně nebo silně vadí. V případě PC a notebooků či televize to uvedlo 76 % dotazovaných. Na druhou stranu reklamu v novinách považuje za rušivou jen 21 % dotazovaných, což je nejnižší hodnota.

zdroj: www.voez.at