Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Co potřebují vydavatelé vědět o Google Daydream

9. 6. 2016

Co potřebují vydavatelé vědět o Google Daydream

Jedna z nejzajímavějších prezentací na akci FIPP v květnu v Londýně byla zaměřena na to, jak New York Times vyvíjí svoji nabídku virtuální reality. V loňském listopadu společnost The Gray Lady rozdistribuovala více než milion zařízení Google Cardboard Virtual reality viewer čtenářům svých časopisů, kteří tak mohou sledovat filmy ve virtuální realitě z novin a od jejich značkových partnerů prostřednictvím umístění svých smartphonů do zařízení a po stažení NYT VR aplikace.

Experiment NYT vyvolal řadu nadšených ohlasů ve vydavatelském světě, protože mediální společnosti se zabývají tím, jak mohou využít filmy ve virtuální realitě jako způsob vytváření vysoce kvalitního a ke značce přátelského obsahu.

Překážkou pro mediální společnosti při využívání virtuální reality je v současné době to, že není k dispozici vhodné zařízení. Na nejvyšším kvalitativním stupni jsu zařízení jako Oculus Rift, který je ale ve skutečnosti optimalizován pro hry a obchodní využití, ale ne pro obsah. Stejně tak Google Cardboard , který nabízí uživatelům virtuální realitu, ale jsou zde o něm také pochybnosti.

Proto vyvolalo nadšení minulý týden, když Google oznámil další postup na své cestě k virtuální realitě – Daydream. Google stejně jako mnoho dalších v odvětví vsadil na to, že budoucnost virtuální reality je v mobilních zařízeních. Daydream je krokem k tomu vytvořit formát pro masový trh. Co tedy proto potřebují vydavatelé vědět o Daydreamu?

1. Není sám o sobě zařízením

Jedná se spíš o směs norem a doplňků, které, jak Google věří, se stanou de facto standardem pro mobilní virtuální realitu. Jako první bude software začleněn do smartphonů s Androidem, takže Google spolupracuje s řadou výrobců (včetně Samsungu, HTC, LG, Xiomi, Huawei, ZTE, Asusu a Alcatelu) . kteří budou dodávat Daydream ready telefony od podzimu. Teoreticky každý kvalitní telefon s Androidem bude moci pracovat Daydreamem v průběhu dvou let.

Pokud jde o headsety, Google se rozhodl, že je nebude vyrábět, ale bude spolupracovat s dalšími firmami, které je vytvoří. Někteří výrobci telefonů již dodali systémy pro virtuální realitu, jako například Samsung se svým Gear VR. Klíčovým pro Gear VR je, že pracuje pouze s mobily Samsung, zatímco Daydream headset bude teoreticky s každým Daydream friendly telefonem.

Třetí částí systému je ovladač, jehož prototyp představil Google. Umožňuje uživatelům Daydreamu být v interakci s prostorem virtuální reality nebo filmem, kde je umístěna. Pokud si jej představujete jako malý, ale základní Wiimote (ovladač dodávaný s Nintendem Wii) jste daleko od skutečnosti.

2. Bude relativně levný

Clay Bavor, vedoucí divize Googlu pro virtuální realitu, věří, že celá souprava Daydreamu včetně telefonu bude stát kolem 550 dolarů. To bude znamenat, že cena headsetu bude začínat na 100 dolarech, stejně jako cena headsetu Samsung. Cena ovladače bude asi polovinou této částky. Pokud chce Google ovládnout Daydreamem masový trh, musí zachovat co možná nejnižší ceny.

3. Nyní je jen pro Android

Google Cardboard viewer spolupracuje s iPhony, ale Daydream je specificky optimalizován pro Android. Objevují se hlasy, že Apple bude hovořit o své virtuální strategii pro své headsety na nadcházející konferenci WWDC. Avšak v rámci odvětví se objevují názory, které myslí, že Apple se ve hře o systém pro virtuální realitu opozdila, aby nechala Google udělat chyby a mezi tím optimalizovat svou nabídku.

4. Google hodlá využít YouTube pro podporu obsahu ve virtuální realitu

Na YouTube je již mnoho 360 videí. Hry jsou něčím, co zabíjí aplikace ve virtuální realitě pro spotřebitele, ale video obsah je tomu vzdálen.

Proto Google hodil rukavici výrobcům telefonů. Velkou událostí pro vydavatele je to, že Google chce jasně přivést virtuální realitu do hlavního proudu a odhalení Daydreamu je první reálným příznakem, že se prostředí virtuální reality může rozvíjet. Je za rohem doba, kdy vydavatelské společnosti budou intenzivně vyrábět filmy? Přinejmenším ze zdá, že se to může stát. Zda to zaujme spotřebitele, je už jiná věc.

zdroj: zpráva FIPP