Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Navrhovaná směrnice EU o smluvním právu vyvolává obavy

7. 6. 2016

Navrhovaná směrnice EU o smluvním právu vyvolává obavy

Dne 24. května 2016 byly na veřejném slyšení řízeném českým europoslancem Pavlem Svobodou z právního výboru EP a britskou poslankyní Vicky Ford z výboru pro vnitřní trh a práva spotřebitelů předneseny obavy vyplývající z návrhu nové Směrnice o smlouvách na dodávky digitálního obsahu na základě sdělení COM (2015) 0634. Navrhovatelé směrnice Evelyne Gebhardt z výboru pro vnitřní trh a Axel Voss z právního výboru představily úvodní zdůvodnění návrhu a vyzvali experty a představitele zainteresovaných stran k diskusi o jejich názorech a otázkách.

Obecně byla vyjádřena podpora návrhu komise, ačkoliv experti i zástupci zainteresovaných stran zdůraznili, že nedostatky právní jistoty a definic v návrhu je třeba vyřešit. Například Jacek Barankiewicz z BUSINESSEUROPE vyjádřil obavy týkající se dopadu návrhu na přeshraniční obchod, zejména malé a střední podnikatele. Ale uvítal úzké zaměření návrhu, který je omezen jen na vymezené aspekty B2C transakcí. Pan Barankiewicz sdělil, že se obával, že současný nejasný stav ustanovení a široký záběr by mohl poškodit inovativní aktivity společností ve sféře digitálního obsahu.

V návaznosti společné slyšení proběhlo veřejné slyšení výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů k dalšímu návrhu, a to směrnice o smluvním právu pro online a další formy prodeje zboží na dálku. v rámci sdělení EU COM (2015) 0635. Na úvod vystoupil parlamentní zpravodaj Pacal Arimont a vyjádřil svou podporu plně harmonizovanému režimu v této oblasti. Avšak objevily se určité obavy vyplývající z nejasnosti či nedostatku definicí v návrhu. Obavy byly také vyjádřeny, pokud jde o zmatenost vztahu mezi online a offline smlouvami. Profesor Martin Hesselink z Univerzity Amsterdam vyjádřil silnou nespokojenost v návrhem uvádějícím, že právo na tomto poli je dosud příliš zatěžující a popsal je jako lasagne, když hovořil o komplexitě právních úrovní zatím existujících v této oblasti. Profesor Hesselink také zdůraznil možnost újmy na právech spotřebitelů, kterou může mít plná harmonizace pravidel na základě navržené směrnice.

zdroj: EMMA EU Affairs Update