Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Inovace na poli Adblockingu

6. 6. 2016

Inovace na poli Adblockingu

V posledních pár týdnech bylo na bojišti mezi reklamními blokátory a mediálními společnostmi ticho po pěšině. To se ale změnilo v okamžiku, kdy norská společnost Opera představila svůj nejnovější upgrade jak na počítačové, tak i mobilní prohlížeče.

Kdokoli si aktualizaci stáhne, bude mít software na blokování reklamy již zabudovaný. Prohlížeč Opera je první z pěti velkých společností nabízejících prohlížeče, která toto nabízí. Společnost tvrdí, že tím, že integruje technologii blokování reklam přímo do kódu prohlížeče, je o 89 % rychlejší v porovnání s předcházející verzí bez blokování reklam, a také zřejmě o 45 % rychlejší v porovnání s Google Chrome, které nabízí rozšíření pro blokaci reklam prostřednictvím třetích stran. I když software na blokaci reklamy není aktivován automaticky a musí být uživateli zapnutý, jedná se o poměrně jednoduchý proces.

Nečekaným zvratem je také to, že software neblokuje jen grafické reklamy, ale zaměřuje se i na nativní inzerci. To v podstatě vyřadí strojově generované reklamní obsahy. Nativní reklama, která je svázána s redakčními stránkami samozřejmě vidět bude.

Společnost uvádí jako klíčový důvod pro přidání nativní reklamy na seznam těch blokovaných rychlost. „Opera je prvním prohlížečem, který nabízí blokování nativních reklam na všech zařízeních. Děláme to proto, že chceme lidem nabídnout nejrychlejší prohlížeč na trhu. Náš rychlostní test ukázal, že online reklamy zpomalují brouzdání po internetových stránkách. S Operou je nyní můžete procházet mnohem rychleji, než například s prohlížečem Chrome,“ řekl Lars Bilesen, generální ředitel společnosti Opera.

Společnost také věří, že uživatelům internetu pomáhá zaujímat jasné postoje proti nekvalitní reklamě. Krystian Kolondra, který v Opeře vede oddělení technologií, minulý měsíc řekl: „Reklamní průmysl by se měl ujistit, že jeho reklamy neničí uživatelský zážitek. Kde jsou ty lepší reklamy? Kdyby se nám podařilo urychlit tuto změnu, tak by blokace reklam nebyla potřeba.“

Jsou zde ale celkem zjevné obchodní důvody pro přidání tohoto softwaru. Opera je s dvouprocentním podílem na trhu ve světě internetových prohlížečů relativní pulec. Novinkou pro blokaci reklamy svůj profil v době, kdy my měla být firma údajně k prodeji, nepochybně zvýší. Upgradovaný prohlížeč již dostal v technologických on-line publikacích pozitivní recenze.

Budou i jiní výrobci prohlížečů Operu následovat? Apple již integraci blokování reklam v poslední verzi svého prohlížeče Safari umožnil, a dokonce se objevily zvěsti, že i Google by ve svém prohlížeči Chrome o tomto řešení blokování reklam uvažoval.

Nabízí Adblock Plus vydavatelům pomoc?

Jedním z nejzajímavějších příběhů tohoto týdne, který s blokováním reklam souvisí, se týká Adblocku Plus, který pro vydavatele údajně zvažuje integraci systémů mikroplateb jako součást své nabídky.

The Wall Street Journal uvedl, že mateřská společnost Adblock Plus ERRP, se spojila se společností s názvem Flattr a budou nabízet platformu tzv. mikro-daru . Uživatelé si stáhnou rozšíření prohlížeče Flattr Plus, a pak budou moci rozhodnout, kterým svým oblíbeným stránkám budou v pravidelných intervalech zasílat své peníze.

Mezitím budou vydavatelé řešit i nadále své problémy s blokací reklamy. Některá z těchto řešení se ukázala být velmi efektivní. Například Digiday uvedl, že stránky Ars Technica vlastněné firmou Condé Nast snížily procento lidí, kteří na jejich webu blokátory používali ze 40 % na zhruba 20 až 25 procent. Dosáhly toho pomocí různých taktik, včetně odstranění dotěrné reklamy, dotazů lidí s reklamními blokátory na seznam povolených stránek a upřednostňováním rychlosti načítání stránek.

Zdroj: www.fipp.com