Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | EMMA a ENPA vítají závěry Rady ECOFIN o DPH pro e-publikace

1. 6. 2016

EMMA a ENPA vítají závěry Rady ECOFIN o DPH pro e-publikace

Dne 25. května 2016 přijala Rada EU (ECOFIN) závěry k akčnímu plánu DPH „Cesta k jednotné sazbě DPH v EU“, která byla Evropskou komisí zveřejněna 7. dubna tohoto roku. Rada komisi zejména vyzývá, aby předložila legislativní návrh, který integruje ustanovení sazeb DPH na elektronické publikace v rámci iniciativy o jednotném digitálním trhu do konce roku 2016 a posoudila její dopady.

Vydavatelé novin a časopisů toto oznámení, že Evropská komise má přijít s legislativním návrhem do konce tohoto roku vítají. Jak bylo oznámeno předsedou Junckerem v květnu tohoto roku, tento návrh by měl členským státům umožnit uplatňovat sníženou DPH jak na tištěné, tak na digitální publikace.

Podle šesté směrnice o DPH mohou členské státy uplatňovat sníženou DPH pouze na tisk. Na digitální produkci je uplatňována sazba základní. Tato skutečnost v době, kdy stále více občanů čte obsahy na všech možných platformách, počínaje tiskem a konče mobilním telefonem, nedává smysl.

EMMA i ENPA již delší dobu usilují o reformu DPH, který by modernizovala pravidla a vzala v úvahu dnešní realitu. Od této změny očekávají impuls pro rozvoj atraktivních digitálních značek, snadnější přístup pro občany k vybrání nejvhodnější platformy odpovídající jejich potřebám a pozitivní dopad na ekonomiku, zaměstnanost a demokracii.

EMMA i ENPA hodlají i nadále podporovat instituce v jejich záměru přizpůsobit pravidla pro stanovení sazby DPH při vstupu do digitálního světa a umožnit sníženou, supersníženou případně nulovou sazbu jak pro tištěné, tak i pro digitální publikace.

Zdroj: magazinemedia.eu