Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Tisk ukazuje silné kvality

30. 5. 2016

Tisk ukazuje silné kvality

Rakouský spolek Arbeitsgemeinschaft Media-Analyse zkoumal v široce koncipovaném výzkumu kvalitativní aspekty mediální konzumace. Jako základ pro toto zkoumání sloužila belgická studie „Sanoma Engagement“, z níž byla extrahována charakteristika mediálního chování, která má pozitivní vliv na účinnost inzerce. Výsledky se odrážejí v tzv. „Media Engagement“, který je dán souhrou čtyř základních prvků: Attention (pozornost při konzumaci obsahu), Attachement (připoutání), Rational Experience (racionální motivy spotřeby), Emotional Experience (emocionální motivy spotřeby).

Tisková média přitom ve srovnání s jinými media typy ukazují zvláštní síly v oblasti racionálních motivů spotřeby, zatímco elektronická média spíš v bodech, které náleží k emocionálním motivům. Nadprůměrné hodnoty v oblasti připoutání a pozornosti dosahují deníky, rozhlas, televizní zprávy, televizní dokumenty, televizní kulturní pořady a online deníky.

Druhá část výzkumu postavila do centra „nové mediální skutečnosti“ a analyzuje, která nastavení k možnostem mediálního chování vznikají a pro která média se lidé v konkrétních situacích rozhodují. Tištěné deníky leží – také u mladých cílových skupin – na prvním místě, pokud jde o informace o aktuálním dění. Na otázku , které médium bude použito, pokud chci být ráno dobře informován uvedlo přesně 49 % dotazovaných tištěný deník, což znamená úspěch ve srovnání s rozhlasem (43 %) nebo internetovými stránkami nějakého deníku (13 %). Ve skupině 14 – 29 letých udává tištěný deník 34,7 % pro tento účel jako nejdůležitější medium následované rozhlasem s 28 % a na třetím místě sociální média (26,3 %).

Pokud jde o obsáhlé informace o politických událostech, sáhne 53,8 % dotazovaných po tištěných denících. Další místo patří televizi s 34,5 %. Pořadí u 14 až 29 letých: Na prvním místě leží tištěné deníky  (40,7 %), následované všeobecnými zprávami a zpravodajskými stránkami na internetu (23,7 %). Také zájem o nejnovější stav a možnost o něm hovořit vytváří silný motiv pro užívání novin. Tištěné deníky v tomto kontextu byly nejčastěji uváděným médiem (49 %), na druhém místě stojí TV program přes televizní přístroj s 26,1 %. U skupiny 14 až 29 let stojí na druhém místě za tištěnými deníky (31, 9 %) sociální média (29,9 %).

Nejčastěji uváděným nedůvěryhodným médiem jsou sociální média. Důvodem je, jak bylo uvedeno v odpovědích, obava o soukromí, abych nebyl špionován, protože je pro mě důležitá bezpečnost, z důvodu ztráty respektu.

Do výzkumu byla zahrnuta rakouská populace starší 14 let, dotazováno bylo celkem 3 087 osob. Studii prováděla výzkumná agentura IFES ve spolupráci s H. T. S. Informationssysteme für Marktforschung.

zdroj: www.voez.at