Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Drtivá většina uživatelů mobilních telefonů nehodlá za odstranění reklamy zaplatit ani dolar

21. 5. 2016

Drtivá většina uživatelů mobilních telefonů nehodlá za odstranění reklamy zaplatit ani dolar

Pouze 4,5 % uživatelů by představovalo více než 80 % dobrovolných plateb, což by znamenalo 9 % z částky, kterou vydavatelé na mobilních webech z reklamy v současnosti získávají.

Někteří výrobci blokovacích software přišli s myšlenkou, že web by opravdu měl být místem, kde uživatelé dobrovolně platí za obsah místo toho, aby byli nuceni snášet reklamu.

Názorný příklad: minulý týden byl avizován společný projekt mezi Adblock Plus a nástrojem financování obsahu Flattr pod jménem Flattr Plus. Byl zřízen jakýsi hrnec s penězi, který je financován uživateli a automaticky sdílený participujícími stránkami. V prohlášení, doprovázejícím toto oznámení spoluzakladatel Flattru (a Pirate bay) Peter Sunde řekl, že Flattr plus je určen k tomu, aby konečně vyvíjel web tak, jak bylo zamýšleno na samém začátku: jako místo, kde se potkají tvůrci se svým publikem a s mechanismem, díky kterému mohou diváci přímo a udržitelným způsobem podpořit autory. Podle nedávno zveřejněné studie mobilního marketingu je tu ale jeden problém.

V mobilním světě – kde jsou z mnoha důvodů reklamní blokátory populární – téměř 70 % uživatelů, podle studie Tune, které se zúčastnilo téměř 4 000 uživatelů v USA a Velké Británii, nechce platit vůbec nic. Stručně řečeno, podle autora této studie a ekonoma Johna Koetsiera většina uživatelů mobilních telefonů není za mobil bez reklamy ochotná platit ani dolar ročně. Koetsier dodal, že součet všech příspěvků, které by uživatelé byli ochotni platit, by byl asi 9 % z toho, co nyní z mobilní reklamy vydavatelé získávají.

V okamžiku, kdy Flattr a Adblock Plus minulý týden učinili své oznámení, Adblock Plus mimo jiné sdělil, že jeho společnost má miliony uživatelů. Studie ale také říká, že se toto netýká pouze uživatelů mobilních telefonů. Uživatelé adblockingu projevují stejný nezájem o dobrovolné platby, jako běžní uživatelé. Studie zjistila, že 68,3 % uživatelů chytrých telefonů, kteří blokátory reklamy nepoužívají, by také nezaplatilo ani dolar ročně. Ve skupině uživatelů blokátorů se jednalo o 67,4 %. Problém je podle Koetsiera v tom, že procento dobrovolných plátců se v obou skupinách příliš neliší.

Malé světlo na konci tunelu spočívá podle studie v tom, že mladší uživatelé jsou ochotnější platit. Nicméně ani oni se nedostanou nikam poblíž k úrovni finančních zdrojů z reklamy.

Podle eMarketeru přináší mobilní reklamy vydavatelům cca 42 mld. dolarů ročně. Cílem je částku zvýšit na 70 mld. dolarů ročně. Studie z Juniper Research ale zjistila, že software na blokování reklam může stát digitální vydavatele v roce 2020 asi 27 mld. dolarů.

Zdroj: inma.org