Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Veřejná konzultace EK o právech vydavatelů – přidejte i vy svůj názor

17. 5. 2016

Veřejná konzultace EK o právech vydavatelů – přidejte i vy svůj názor

Evropská komise zahájila svou práci na aktualizaci pravidel autorských práv pro digitální věk v rámci celé Evropské unie. Autorské právo, které se vztahuje i na práva vydavatelů, je totiž jednou ze součástí provázaného spletence, na jehož rozřešení závisí dosažení jednotného digitálního trhu.

V čistě analogové sféře neexistovaly žádné třetí strany, které by parazitovaly na obsazích vydavatelů. V dnešním digitálním světě jsou ale vydavatelské produkty v průběhu několika sekund velmi často částečně nebo zcela převzaty třetími stranami. Stává se to bez jejich souhlasu, bez nároku na odměnu a velmi často i bez jejich vědomí. Tato skutečnost způsobuje nejen nesmírné škody na financování svobodného tisku, ale i nejasnou budoucnost žurnalistiky nezávislé na státu.

Je tedy evidentní, že vydavatelé v této době potřebují jasná a komplexní práva, včetně práv na šíření, rozmnožování a zveřejňování svých obsahů, stejně jako je tomu u televizních, filmových a hudebních producentů.

Různé digitální platformy, zejména agregátory obsahů, systematicky využívají malé úryvky velkého množství textů. Ochrana odvozených práv je naprosto nedostatečná. Dopady této činnosti jsou obzvlášť negativní vzhledem ke skutečnosti, že mnoho čtenářů spíše projde úryvky článků, než by se proklikávali na články celé.

Pokud vydavatelé nebudou také uznáni jako nositelé autorských práv bez jakékoli ochrany Evropským autorským zákoníkem, budou i nadále nuceni bojovat ve složitých právnických sporech, a to s nejistým výsledkem.

Je tedy nesmírně důležité, aby co nejvíce vydavatelů připojilo svůj názor a připomínky, aby Komise dostala jasnou zprávu od mnoha subjektů z většiny členských států EU. Vyjádřit by se měli nejen vydavatelé, ale i samotní autoři, knihovny, poskytovatelé on-line služeb, vlastníci nebo manažeři děl a mnoho dalších. Konzultace probíhají až do 15. června 2016, ale Komise přivítá návrhy co nejdříve, protože na svých analýzách začne pracovat již ke konci května.

Reagovat můžete jak za organizaci, tak i jako jednotlivec. Přesto, že je dotazník pouze v angličtině, francouzštině a němčině, na jednotlivé otázky můžete odpovídat i česky.

Více informací + dotazník naleznete na adrese:

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/public-consultation-role-publishers-copyright-value-chain-and-panorama-exception