Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Kancléřka Merkelová ocenila význam lokálních novin

11. 5. 2016

Kancléřka Merkelová ocenila význam lokálních novin

Lokální noviny jsou důležitým základním médiem. Toto zdůraznila Angela Merkelová ve svém projevu na Kongresu německých lokálních novin, který byl zahájen 11. 5. 2016.

„Můžeme se cítit šťastní, že v Německu máme takovou širokou novinovou krajinu“, řekla Merkelová ve své zahajovací řeči na 42. kongresu německých lokálních novin, který ode dneška probíhá v Berlíně. Lokální noviny nechť jsou základním médiem, které informuje své čtenáře o tom, co se děje.Jejich prostřednictvím se lidé dozvídají, co se děje v jejich blízkém životním prostoru, ocenila spolková kancléřka nenahraditelný význam regionálních novin.

Lokální noviny mají budoucnost

Těsně před zahájením kongresu vyjádřila Merkelová ve svém týdenním video poselství, že model lokálních novin má budoucnost. Ocenila také kvalitu německých novin, která je i v mezinárodním srovnání velmi dobrá.

Kancléřka odmítla paušální oceňování médií jako lživého tisku a zdůraznila význam svobody tisku. Jsou důležité pro vymezení našeho společného demokratického života a velmi důležitým a nenahraditelným nástrojem pro demokracii. Výhrůžky a tupení reportérů a fotografů popsala Merkelová jako hanebnost.

Nové uspořádání vytváří globalizace. Svět se stává stále komplexnější a komplikovanější. To znamená také, že každodenně roste počet kladených otázek a požadavku na jejich vysvětlení, řekla Merkelová. Zde leží velká šance pro noviny, sdělila

Noviny nabízejí kvalitní žurnalistiku

Předseda strany Zelených Cem Özdemir zdůraznil ve své úvodní řeči, že bez názorově silných novin neexistuje žádný kvalitní žurnalismus. Mnoho lidí se orientuje na obskurní webové stránky.  Média musí problémy správně pojímat a odhánět obavy, pokud se objeví v lidské společnosti.

Zvláště noviny mají proto úkol, aby umožnily intenzivní společenskou diskusi. Zatímco podání zpráv v řadě onlinových médií je silně vyhrocené, vyznačují se lokální noviny kvalitou žurnalistiky.

Různorodá novinová krajina

Také britský velvyslanec Sebastian Wood se vyjádřil pozitivně o německém novinovém prostředí. Za osm měsíců, co jsem tady v Berlíně, jsem se stal velkým fanouškem německých novin, prohlásil Wood na kongresu.  Vyjádřil, že byl nadšen různorodostí zdejší novinové nabídky.

zdroj: www.die-zeitungen.de