Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Reklama v médiích – mezi měnící se regulací a chováním spotřebitelů

3. 5. 2016

Reklama v médiích – mezi měnící se regulací a chováním spotřebitelů

Evropská asociace časopiseckých médií EMMA pořádá 31. května 2016 v Evropském parlamentu diskusní seminář se zástupci Evropské komise a Evropského parlamentu o tématice regulace reklamy v médiích v rámci Evropské unie. Akce jsou součástí projektu Future Media Lounge, kde se setkávají vydavatelé s představiteli evropské politiky a diskutují o vývoji trhu a potřebách vydavatelů směrem k evropské legislativě a činnosti orgánů EU.

V celé Evropě i mimo ni obchodní modely mnoha mediálních společností stále silně závisí na reklamních příjmech. Údaje z tiskového sektoru ukazují, že podíl příjmů z prodeje a inzerce je přibližně 50 %, přičemž u online médií je podíl příjmů z inzerce více než 90 %. Bez inzerce by mnoho ze současného mediálního obsahu, který je distribuován a sledován, nemohlo být skutečně financováno. Po celá desetiletí byla reklama důležitá pro každý obsah, ať se jedná o rozhlas, televizi nebo tisk, a tento trend pokračuje i v 21. století, bez ohledu na velké změny souvislostí.

V posledních letech jsme však svědky pokračující debaty a sporů o souvislosti mezi reklamou a například obezitou, genderovou diskriminací nebo ničením životního prostředí. Regulátoři čelí vzniklým problémům přijímáním silně restriktivní politiky v oblasti inzerce, proti nimž představitelé mediálního sektoru (inzerenti, media a agentury) staví samoregulační pravidla. V online prostředí představuje úspěch ad blockingu jiný typ početných výzev, jimž čelí reklamní průmysl a média.

Tato 6. Future Media Lounge si klade za cíl umožnit setkání spotřebitelů, inzerentů, mediálních společností a regulátorů u jednoho společného stolu a reflektovat hodnotu reklamy, kterou má pro spotřebitele. Diskuse o různých zájmech a názorech může být užitečná pro porozumění, jak na jedné straně reklamní příjmy pohánějí financování mediálního obsahu a na druhé straně, jaká řešení by mělo mediální odvětví rozvinout, aby se shodlo s očekáváními spotřebitelů, pokud jde o etické aspekty, lepší kvalitu a odpovědnou reklamu.

Přihláška na seminář je k dispozici na webové stránce Future Media Lab.

zdroj: zpráva EMMA