Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Světový den svobody tisku 2016

28. 4. 2016

Světový den svobody tisku 2016

Na 3. května připadá každoročně Světový den svobody tisku. Světový den svobody tisku není jen příležitostí uctít památku žurnalistů a dalších pracovníků médií, kteří zahynuli při plnění svého profesionálního poslání, či k tomu abychom vyzývali k propuštění vězněných novinářů nebo vydavatelů v různých zemích světa.

Světový den svobody tisku, jak ukazuje zkušenost posledních let, je aktuální připomínkou toho, že svoboda tisku a médií vůbec či svobodného šíření informací je jednou ze základních podmínek fungování demokratické společnosti, a proto je třeba se jí zabývat i v rozvinutých zemích. Svoboda tisku, i když se to při povrchním pohledu, není ani například v evropských zemích naprostou samozřejmostí. Proto vydavatelé a novináři musí neustále tuto základní hodnotu hlídat a bránit. Jsme svědky řady různých snah omezit svobodu tisku či jej více svázat na poli politickém, legislativním nebo ekonomickém. Jedná se o různé formy zvyšování státního vlivu na média, čehož jsme z okolních zemí svědky například v Polsku nebo Maďarsku. Také naší Poslaneckou sněmovnou schválené rozšíření trestní odpovědnosti právnických osob o pomluvu je z hlediska médií vnímáno jako omezení možnosti přinášet určitý druh informací, které mohou sloužit veřejnosti k lepší informovanosti a napomáhat její orientaci ve společenských a politických otázkách, byť jsou média ze strany politiků přesvědčována, že to tak není a odpovědná média se nemají čeho bát.

Na potřebu svobody a nezávislosti médií po politické či ekonomické stránce ale poukazují i vydavatelé ze západoevropských zemí. Dalším faktorem ohrožujícím svobodu tisku ve skutečně globálních rozměrech je náboženská nesnášenlivost nebo jiná zášť maskující se náboženskými pohnutkami.

Ekonomická nezávislost tisku je důležitá pro zachování rozmanitosti, obsahové šířky a mnohotvárnosti i názorové plurality médií. Dosažení těchto kvalit je zas předpokladem proto, že tisk zaujme své čtenáře, kteří mu budou věrni, což bude zas impulsem pro inzerenty, aby do tisku směřovali své reklamní investice a společně z obou těchto zdrojů se tisk mohl i v budoucnu rozvíjet udržitelným způsobem.

Ze všech těchto důvodů je třeba si Světový den svobody tisku připomínat a využít jej k rozšíření zájmu veřejnosti o otázky dotýkající se tisku, jehož hlavním posláním je veřejnost informovat a bavit.

Ale vraťme se přeci jen ještě na začátek, k tomu co má Světový den tisku především zdůraznit. V roce 2015 zahynulo ve světě celkem 72 novinářů a pracovníků médií při plnění svého pracovního poslání. Přitom 80 % případů zabití novinářů nebylo nijak vyšetřeno. Je to o 10 osob více, než v roce 2014. Od roku 1992 zahynulo takto již 786 osob. V roce 2016 zatím zemřelo při práci 10 dalších novinářů. Za období od roku 2010 muselo odejít do exilu celkem 452 novinářů nebo vydavatelů. V roce 2015 bylo vězněno 199 novinářů a vydavatelů, což je ale o 22 méně, než v roce 2014.