Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Koalice vydavatelských a novinářských organizací bude jednat o výzvách svobodě tisku v Evropě v evropském hlavním městě kultury Wroclawi

26. 4. 2016

Koalice vydavatelských a novinářských organizací bude jednat o výzvách svobodě tisku v Evropě v evropském hlavním městě kultury Wroclawi

Evropská asociace časopiseckých médií EMMA ve spolupráci s aliancí národních evropských a mezinárodních mediálních a novinářských organizací pořádá 1. července 2016 v evropském hlavním městě kultury polské Wroclawi konferenci „(R)evoluce evropského tisku“. Na konferenci se sejdou vydavatelé tisku, politici, novináři, akademici, start-upy a technologičtí experti, aby diskutovali o jednotném názoru na reálné a potenciální hrozby svobodě tisku v Evropě.

V posledních letech jsme svědky značného poklesu svobody médií v celém světě. Poslední vydání World Press Freedom Indexu vydaného Reportéry bez hranic ukazuje, že růst ultrakonzervativních vlád a extremistických hnutí přispívá k úpadku v Evropě. Například novináři v Maďarsku a Polsku čelí vzrůstajícímu ohrožení provádění investigativního žurnalismu a ochrany zdrojů. Navíc mediální organizace v těchto zemích bojují o to, aby si zachovaly konkurenceschopnost na trzích, kde působí a mohly fungovat nezávisle na státní kontrole.

Mogens Blicher Bjerregard, prezident Evropské federace novinářů řekl: Svoboda tisku je fundamentální právo v Evropě a snahy vlád ovládat média jsou vážným ohrožením demokracie. Novináři hrají klíčovou roli v demokratickém procesu a je třeba, aby ani národní nebo evropské právo neomezovalo jejich profesionální právo praktikovat své povolání.

Konference bude zahájena exkluzivní gala recepcí a večeří 30. června 2016, kterou pořádá Rafal Dutkiewicz, starosta Vratislavi.

Dne 1. července proběhnou dva interaktivní workshopy. První jednání se zaměří na měnící se politické priority v Evropě a dopad národní a evropské politiky na svobodu tisku. Po krátké přestávce se druhé jednání zaměří hlouběji na obchodní stránku médií, a to jak technologické inovace a skoky ovládají odvětví a jak tyto inovace potřebují být součástí udržitelného podnikatelského přístupu s cílem zůstat konkurenceschopný na mezinárodní úrovni. Akce bude ukončena panelovou diskusí, která propojí obě interaktivní jednání dohromady.

Cílem konference je zapojit klíčové osoby do tématiky svobody tisku v celé Evropě a podpořit kooperaci a výměnu zkušeností mezi médii, občanskou společností a vládami v zemích EU. prohlásila Auke Visser, prezidentka EMMA. Je to velmi důležitá akce a jsme rádi, že jsme součástí aliance, která ji organizuje.

Celou alianci tvoří European Journalism Center, European Federation of Journalists, European Newspaper Publishers' Association (ENPA), Fondation EurActiv, FIPP, Maďarská asociace vydavatelů, Izba wydawcow prasy, Slovenská asociace vydavatelů tisku, Unie vydavatelů, World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA).

Z jednání konference vznikne publikace, jejímž cílem bude podpořit diskusi o projednávaných tématech v rámci široké sítě. Výstupy budou také zařazeny do stávajících formátů odborných akcí pořádaných pořádajícími organizacemi, jako jsou Future Media Lab, Future Media Lounge , která proběhne v Evropském parlamentu v září 2016.

Další informace o akci jsou k dispozici na webové stránce EMMA

 

zdroj: tisková zpráva EMMA