Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Důvěra v noviny je zvlášť důležitá

20. 4. 2016

Důvěra v noviny je zvlášť důležitá

Společnost Lidl v minulém roce zahájila v Německu kvalitativní ofenzívu, kterou doprovázela široce publikovanou reklamní kampaní. Marketingový šéf Lidlu Arnd Pickhart se vyjádřil v interview k novému pozicioningu diskontní sítě.

Rozhodnutí co vložit do nákupního košíku a kde neprovádí spotřebitelé jen podle pohledu na cenu. Spolu s nákupem potravin se spotřebitelé zajímají také stále silněji o to, zda dostávají dobré a kvalitní produkty za dobrou cenu. Na tento trend odpověděl Lidl svou kvalitativní ofenzívou.

Lidl patří mezi 10 největších německých prodejců potravin a působí na celoevropském trhu prostřednictvím svých filiálek na trhu diskontních potravin. Co bylo iniciátorem pro jeho reklamní a marketingovou ofenzívu v minulém roce?

Pickhart: Lidl prošel v minulých letech silným procesem změn. K tomu patřilo také zlepšení sortimentu se zaměřením na kvalitu a různorodost v rámci vlastních značek. Proto máme velmi efektivní distribuční síť a rozsáhlý systém zajišťující kvalitu působící v rámci výrobního a dodavatelského řetězu. To sebevědomí o vlastní kvalitě jsme chtěli také dát najevo veřejně.

V kampani ukazujete, jak rozpoznat dobrou kvalitu. Dobrá reklama je také evidentní ve svém efektu: Můžete už sdělit nějaké zkušenosti nebo výsledky ze své reklamní kampaně?

Pickhardt: V každodenním kontaktu s našimi zákazníky jsme získali velmi pozitivní zpětnou vazbu na našich 3200 pobočkách. Reakce našich zaměstnanců na kampaň byla velmi pozitivní a nadšená. Vzhledem k tomu, že naše kvalitativní ofenzíva je pojata dlouhodobě, není možné ještě měřit efekty a základní hodnoty jako image s sympatie.

Lidl dosáhl svou kvalitativní ofenzívou v minulých letech emocionální identifikaci mezi spotřebiteli a značkou. V Německu tvoří významný základ mimo tématu kvality také cena. Propojení mezi vysokou kvalitou a dobrou cenou neuplatňují ve své komunikaci všichni podnikatelé.

Pro svou pozicioningovou kampaň „Lidl se vyplatí“ jste si vybrali široký mediamix. Jako roli v něm hrály jednotlivé reklamní nosiče?

Pickhart: Na začátku kvalitativní ofenzívy použil Lidl různorodé reklamní nosiče. Hlavním nosičem byla televize. Kampaň byla podporována dalšími marketingovými instrumenty jako rozhlasovou reklamou nebo klasickými inzeráty.

Kvalita je centrální téma vaši imageové kampaně. Jako roli pro vás hraje kvalitativní reklamní nosič?

Pickhart: Kvalita za nejlepší ceny bude také v budoucnu základní částí naší komunikace na různých kanálech. Téma důvěry u spotřebitelů bylo a je pro nás zvlášť důležité. Tak by mohl od zpočátku emocionálně řízené komunikace v televizi nabrat kurz například do digitálních médií nebo tisku, a tak přejít od zaměření na emocionalitu na jasné kvalitní faktické formy komunikace. Jako dynamická společnost, chceme i nadále sázet na podněty a překvapení.

zdroj: www.die-zeitungen.de