Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Investigativní novinářství musí být zajištěno

14. 4. 2016

Investigativní novinářství musí být zajištěno

Evropské vydavatelské asociace ENPA a EMMA spolu s dalšími organizacemi, jako Reportéři bez hranic, Evropskou federací novinářů a EBU sdružující rozhlasy a televize vydaly tiskovou zprávu k přijetí evropské směrnice o obchodním tajemství Evropským parlamentem.

Ve zprávě se praví, že 14. 4. 2016 Evropský parlament přijal Směrnici o ochraně obchodních tajemství. Evropské asociace novinářů a médií vyjadřují obavy, že směrnice může novináře vystavit riziku omezení jejich schopnosti zkoumat a informovat o obchodních tématech. Toto opatření přichází právě v době, kdy případ odhalení Panama Papers znovu dokázal základní roli, kterou novináři, whistlebloweři a média hrají při informování obyvatel o záležitostech veřejného zájmu.

Uvedené organizace chápou, že záměrem směrnice je chránit evropské společnosti od průmyslové špionáže, ale v souvislosti s tím vyjadřují obavy o závažných důsledcích, které to může mít na média a svobodu žurnalistiky.  Bez ohledu na významná vylepšení původního návrhu, nově přijatá směrnice stále vzbuzuje pochybnosti, zda jsou novináři a zejména jejich zdroji – whistlebloweři – odpovídajícím způsobem chráněni. Výjimky obsažené v článku 5 týkající se svobody vyjadřování a informací nejsou dosud dostatečně jasné, což znamená, že zajištění svobody médií bude více záviset na tom, jak národní vlády budou směrnici implementovat. Navíc, whistlebloweři jsou potenciálně ponecháni v nejistotě z důvodu provádění ověřování, že poskytnutí informací bylo provedeno z důvodů ochrany všeobecných veřejných zájmů.

To může vést k významné právní nejistotě a tlumit vliv novinářství, protože může být požadováno ověření toho, že záměry whistleblowerů byly v souladu s požadavky směrnice předtím, než případně budou moci použít získané informace ve veřejném zájmu.

Uvedené organizace a jejich členové budou proto věnovat velkou pozornost tomu, jak členské státy promítnou do národní legislativy, aby se ujistily, že nebude zneužita k omezení svobody médií či aktivit novinářů a whistleblowerů.

zdroj: tisková zpráva EMMA, ENPA, EFJ RSF a EBU