Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Reforma ochrany osobních údajů

11. 4. 2016

Reforma ochrany osobních údajů

Dne 8. dubna 2016, již v prvním čtení přijala rada své stanovisko ohledně reformy ochrany osobních údajů, které dláždí cestu pro konečné přijetí legislativního balíčku, který bude Evropský parlament schvalovat na svém plenárním zasedání v dubnu. Toto formální přijetí přichází po kompromisní dohodě s Evropským parlamentem z prosince roku 2015.

V návaznosti na toto přijetí nizozemský ministr spravedlnosti Ard Van Steur řekl: „Evropský parlament se zavázal, že umožní hlasování již v dubnu. Naléhavost přijetí této směrnice opět zdůraznily bruselské útoky z 22. března tohoto roku.“

Obecné nařízení o ochraně údajů si klade za cíl zvýšit úroveň ochrany osobních údajů pro jednotlivce, které jsou zpracovávány a zvýšit obchodní příležitosti na jednotném digitálním trhu, a to i prostřednictvím snížení administrativní zátěže.

Další kroky

Evropský parlament očekává, že na svém plenárním zasedání, které se má konat tento čtvrtek – 14. dubna 2016, schválí postoj Rady v prvním čtení beze změn a dokončí tím legislativní proces. Texty pak budou zveřejněny v Úředním věstníku Evropské unie.

Zdroj: http://www.consilium.europa.eu/