Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Tisková inzerce je lépe vnímána

2. 4. 2016

Tisková inzerce je lépe vnímána

Inzerce v novinách je intenzivně sledována. Identifikace inzerátů v průběhu posledních 15 let vzrostla z 35 na 42 procent.

Inzerce v novinách je přijímána lépe než jiné reklamní nosiče. Navzdory narůstajícímu přílivu reklamy je tisková reklama silně vnímána. Jde o opačnou tendenci, než u televizní, rozhlasové nebo outdoorové reklamy.

Tyto informace vyplynuly z výzkumu Focus Marketing Research provedeného pro rakouskou asociaci vydavatelů VÖZ. V rámci výzkumu bylo analyzováno 22 000 reklamních námětů, které se objevily v období let 2000 a 2015.

Vnímání inzerce se zlepšilo ve všech odvětvích

Podle vyjádření jednatele Focusu Klause Fessela se identifikace tiskové reklamy v posledních 15 letech kontinuálně zvýšila z 35 na 42 procent a je vyšší než u rozhlasové, outdoorové a televizní reklamy. Významné zvýšení vnímání tiskové reklamy je charakteristické pro všechna odvětví. Součástí výzkumu nebyla online reklama.

Zatímco u rozhlasové a outdoorové reklamy je identifikace relativně stabilní kolem 38 respektive 40 procent, u televizní reklamy se výrazně snížila. V roce 2000 dosahovala identifikace reklamních spotů 44 procent, zatímco v roce 2015 již jen 34 procent. Jistě je to podle Fessla tím, že televize se stala tzv. second screenem, a protože diváci během reklamních přestávek odchází od televizních přijímačů.

Vynikající inzertní výkonnost tisku

Podle prezidenta VÖZ Thomase Kralingera jsou výsledky důkazem pro vynikající reklamní výkon tisku. Řekl k tomu: „Tlak reklamy prostřednictvím všech mediatypů se v posledních 15 letech dramaticky zvýšil. Při tomto přílivu reklamních sdělení se zadavatelé reklamy ptají: Co berou ještě spotřebitelé jako věrohodné? Studie Focus ukazuje: Tisková reklama dokázala v průběhu let zvýšit své vnímání. Tím se zdůraznilo, že tisk není v Rakousku jedničkou z hlediska objemu, ale také vynikající reklamní výkon domácích novin a časopisů“.

„Přívětivost“ tiskové reklamy se silně zvýšila

Realizátor výzkumu vysvětluje nárůst pozitivního vnímání tiskové reklamy tí, že tisková reklama zvýšila významně svou image. „Přívětivost“ tiskové inzerce vzrostla z hodnoty 5,2 v roce 2000 na 6 v roce 2015 v rámci 10 stupňové škály.

Spotřebitelé spojují tiskovou reklamu s pozitivními imageovými hodnotami, jako je informativnost, modernost, originálnost a sympatičnost. Zejména pokud jde o hodnotu informativnosti, je patrný rozdíl mezi tiskovou inzercí, která dosahuje 38 procent, a reklamou v ostatních médiích (rozhlas 36 %, televize 33 % a outdoor 30 %). Jak uvádí Fessel, tisková reklama dosahuje v těchto imageových vlastnostech nejlepší postavení ze všech ostatních reklamních nosičů.

Do novinové inzerce směřovalo v roce 2015 nejvíce reklamních investic v Rakousku v komoditách potravin, nábytku, automobilů a domácí elektrotechniky, stejně jako telekomunikační branže.

Největším inzerentem v tisku v roce 2015 dm

Z hlediska pořadí inzerentů, jak zvyšují podíl své reklamy v tisku vede síť dm Drogerienmarkt, která zvýšila své reklamní výdaje do tisku z 1,7 na 5,4 milionu eur. Řetězec Media Markt zvýšil své výdaje na tiskovou reklamu v minulém roce z 11,3 na 14,9 milionu eur. Z dalších velkých inzerentů zvýšili své výdaje na tiskovou reklamu v minulém roce Merkur, Eurowings, Saturn, Hellobank, AUVA, T-Mobile, SEAT a Mazda.

 

zdroj: www.die-zeitungen.de