Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Prezentace pilotního výzkumu sledování TV a videoobsahu na více platformách

18. 3. 2016

Prezentace pilotního výzkumu sledování TV a videoobsahu na více platformách

Dne 11. března 2016 byly představeny výsledky pilotního měření sledovanosti videoobsahu na různých platformách (TV, PC, notebooky, mobily, tablety). Od začátku další etapy realizace měření sledovanosti TV od ledna 2018 se měření konzumace videoobsahu na dalších platformách stane součástí výzkumu TV sledovanosti.

Pilotní výzkum realizovala agentura TNS Aisa/Kantar Media ve spolupráci s comScore a zaměřil se zejména na technickou realizovatelnost měření – nároky na provozovatele vysílání, výzkumný panel, zjišťování dat.

Pilotního výzkumu, který trval 4 měsíce, se zúčastnilo 30 panelistů využívajících celkem 69 registrovaných zařízení pro sledování videoobsahu.

Budoucí měření se má opírat o získávání dat metodou user centric (tj. o členech výzkumného panelu) i metodu site centric (měření na straně používaných zařízení), tj. princip hybridního měření. Tomu také odpovídal průběh měření sestávající ze značkování přehrávacích zařízení, vytvoření panelu a identifikace činností panelistů následované vlastním měřením.

V rámci pilotu bylo měření pomocí zařízení ještě kontrolováno tím, že si členové panelu zaznamenávali své aktivity do deníčku.

Ukázalo se, že na sledovaných zařízeních bylo provedeno cca 129 milionů spuštění videí, z toho 38 mil. obsahových a 91 mil. reklamních.

Pilotní průzkum ukázal některé podmínky fungování systému měření, které je třeba dodržet pro jeho spolehlivé fungování, jako je například jednotné označování obsahu televizního programu v klasické formě i distribuovaného online.

Zdroj: vlastní zpráva

Provedené pilotní měření není hotovou verzí budoucího výzkumu. O konkrétní formě měření rozhodne ATO až v rámci vyhodnocování nabídek na realizaci pokračování televizního výzkumu na léta 2018-2022.

 

Pilot a celá situace kolem společného měření konzumace TV obsahu v klasické formě i na dalších nosičích je předmětem zájmu všech mediatypů, protože může přinést změny v dosavadním rozdělení reklamních investic. Logickou reakcí na tento vývoj je například propojení sledování čtenosti obsahu v papírovém tisku a na digitálních platformách (viz například britský výzkum zmíněný v prvním příspěvku).