Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nové tituly, širší horizonty

29. 2. 2016

Nové tituly, širší horizonty

Dne 29. února 2015 zahájilo britské vydavatelství Trinity Mirror vydávání nového deníku The New day a v nedávné době oznámil deník The Independent, že od konce března 2016 zahájí svou digital-only budoucnost. K těmto událostem se vyslovuje na stránkách webu Newsworks CEO této britské agentury na podporu deníků Rufus Olins. Konstatuje, že konečně bylo dosaženo bodu, kdy diverzita a pluralita novinových značek je akceptována jako fakt podnikatelského života.

Noviny jsou mnoho věcí: druh podnikání, reklamní nosiče, tvůrci mínění, zprostředkovatelé vlivu, arbitři životního stylu, hledači pravdy. Tu a tam se připomíná, že jsou také, par excellence, národními institucemi. Takže téměř každý uznal rozhodnutí The Independent coby významnou událost.

Na rozdíl od většiny ostatních hlavních mediálních trhů po celém světě, máme 10 deníků, z nichž každý má svou vlastní výraznou osobitost, obec čtenářů a sérií úspěchů.

Jak se dalo očekávat, byli takoví, kteří se pokusili použít zprávu z Independentu ve smyslu binární sektářské agenty k tomu, aby řekli, že takto by měla vypadat budoucnost. Ale ve skutečnosti, nejvíce povzbuzující aspekt psaní o tomto tématu bylo poznání, jak moc se digitální debata posunula v uplynulých letech.

Byl tam, samozřejmě, vidět pocit ztráty, v hodně komentářích. Ale to, co jsme neměli tendenci vidět, byla apokalyptická vize pro novinové značky, která bylo aspektem diskurzu o noviném odvětví ještě před pěti lety.

V prostoru asi jednoho týdne jsme zažili, že hlavní značka Independentu oznámila, že to bude pouze digitální; spin-off tiskové značky, i, které prodala regionálnímu vydavatelství Johnston Press, provozovanému digitálním průkopníkem Ashley Highfield; zatímco Trinity Mirror odhalil své plány na spuštění nového deníku The New Day (bez webové stránky, ale s digitální přítomnosti výhradně na sociálních médiích) zaměřeného na střední proud trhu.

Ničí hlava neexplodovala. Udělali jsme to. Nakonec. Dosáhli jsme bodu, kdy lídři v mediálním sektoru přijímají rozmanitost a pluralitu novinových značek jako fakt podnikatelského života.

Paradoxně, rozhodnutí The Independent vycházet pouze digitálně, a debata, kterou to vyvolalo, přesvědčila mnohé, že je tu budoucnost, a velmi silná budoucnost pro tisk ve světě poskytování zpráv.

U některých vydavatelů bude tisk a on-line nadále navzájem posilovat svůj symbiotický vztah. V některých případech bude tiskový produkt bezplatný; v jiných příadech bude cena významným zdrojem příjmů. Nesmíme ztrácet ze zřetele skutečnost, že  data o tisku, ačkoli klesají, stále zůstávají poměrně atraktivní. Stále prodáváme sedm milionů kopií tištěných novin každý den. Není mnoho produktů, které se tomu mohou rovnat.

Stejně tak v online světě a na mobilních platformách, některé společnosti se spoléhají na mikroplatby a předplatné, zatímco jiní se soustředí výhradně na reklamu.

Některé z nich budou ctít těžkou váhu zpráv a analýz, jiní půjdou směrem k zábavně a celebritám na druhém konci spektra. Budou existovat ti, kteří se zaměřují na jeden smět v tištěné a další v digitální oblasti. A proč by ne?

Jedna věc je jistá: debata obklopující budoucnost The Independent posloužila, aby nám připomněla, jak všudypřítomné a důležité noviny jsou. Jsou vetkané přímo do struktury národa. Jsou dobré v tom, co dělají, ať jsou jejich přednosti založeny na autoritativní kvalitě analytické žurnalistiky nebo ve schopnosti bavit či informovat. Hrají důležitou roli v životech lidí a řídit agendu a konverzace v jiných médiích, třeba na Twitteru nebo v televizi.

zdroj: www.newsworks.org.uk